Zo zahraničia

NÁROKUJÚ si Česi na ruský Kaliningrad? Vyhlásme referendum a máme prístup k moru! FOTO

Česko „žije“ petíciou, ktorá by k nim pripojila Kaliningradskú oblasť. Recesistická petícia sa u nich teší veľkej obľube!

Ilustračný obrázok k článku NÁROKUJÚ si Česi na ruský Kaliningrad? Vyhlásme referendum a máme prístup k moru! FOTO
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková , Twitter.com/Bohumil Doboš , Instagram.com/sov018

Česi vyhlásili referendum o pripojení Kaliningradskej oblasti k svojmu územiu. Petícia má už viac ako 13-tisíc podpisov a nové pribúdajú. Čo v nej stojí?

Lebo ho založili na počesť českého kráľa

„Kaliningrad, po česky tiež známy ako Královec, je ruské mesto, ktoré bolo založené na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Mesto za dobu svojej existencie patrilo Prusku, Poľsku, Nemecku a teraz Rusku. Domnievame sa, že Rusko sa už s Kaliningradom hralo veľmi dlho a je ho tak na čase poslať o štát ďalej, ako sa tomu za necelých 800 rokov jeho existencie už stalo zvykom. A keďže bolo mesto založené na počesť českého kráľa, malo by prejsť do rúk právoplatného majiteľa – Českej republiky,“ stojí na petice.com.

Vyskytla sa jedinečná príležitosť…

Recesistická petícia naberá na sile a rezonuje na sociálnych sieťach. Ide o reakciu na ruský postup pri pripájaní okupovaných ukrajinských území k Ruskej federácii. Česi by konečne mali prístup k moru.

„Vyskytla sa nám tak jedinečná príležitosť rozšíriť české územie a konečne získať prístup k moru. Požadujeme preto po vláde Českej republiky, aby poslala českých vojakov do Kaliningradu, vyhlásila referendum, ktoré skončí výsledkom 98 % pre pripojenie k ČR a následne anektovala Kaliningrad a premenovala ho na Královec,“ píše sa v petícii.

Ako informuje spravodajský portál novinky.cz, aktívni Česi nečakali a už začali premýšľať nad podrobným plánom, ako by štyristotisícový región začlenili do svojej republiky. „Nápady začali zverejňovať na sociálnych sieťach, pričom niektoré dokonca vyzerajú celkom seriózne,“ píše český portál.

Americký prezident Biden podpořil nároky ČR na Kaliningrad / Královec. Děkujeme! 🏖🇨🇿

Posted by Martin Uhlíř on Monday, October 3, 2022
Posted by Jan Svěrák on Monday, October 3, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM