Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Naši hoteliéri bijú na poplach. Máme viac hostí, ale nemáme koho zamestnať!

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sa na Slovensku stáva vážnym problémom. Kvalitní ľudia chýbajú aj v cestovnom ruchu. To bráni jeho rozvoju.

Ilustračný obrázok k článku Naši hoteliéri bijú na poplach. Máme viac hostí, ale nemáme koho zamestnať!
Zdroj: internet

Podľa slov generálneho sekretára Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky Mareka Harbuľáka sa situácia zhoršuje, čo je problematické v čase, keď cestovný ruch na Slovensku naberá na sile.

V prvom polroku navštívilo Slovensko 2,3 milióna návštevníkov, čo je oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 o 18,9 % viac. Za prvých sedem mesiacov tohto roka to bolo 2,8 milióna dovolenkárov, čo je nárast až o 19,7 %.

„Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov sa ukázal počas letnej sezóny, kedy sme zaznamenali veľa návštevníkov, ale ukázalo sa, že prevádzky museli rušiť niektoré podujatia alebo nedokázali naplno obslúžiť hostí, pretože majú nedostatok personálu,“ uviedol Harbuľák.

Nezamestnanosť áno, ľudia nie

Napriek vysokej miere nezamestnanosti na Slovensku je stále ťažšie nájsť vhodných uchádzačov o zamestnanie. Zlú situáciu v tejto oblasti potvrdil aj letný prieskum. Ukázalo sa, že až 97 % z 81 zariadení má problém s obsadením voľných pracovných miest a 86 % z nich pracovné miesta ponúka.

Najčastejšie ide o pozíciu čašník, záujem zamestnať ich má až 76 % prevádzok, voľné pracovné miesta kuchárov ponúka 73 % zariadení a 37 % z nich hľadá aj pozíciu chyžnej. „Dôvodom je nedostatok vhodných uchádzačov o zamestnanie a nezáujem o prácu. Vysoké nároky na zamestnanca sú až na treťom mieste. Miesto kuchára a čašníka, kde je nutná kvalifikácia, sa obsadzuje najhoršie,“ zhodnotil Harbuľák

Zdroj: internet

Absolventi idú mimo Slovenska

Zo 6000 absolventov, ktorí každý rok končia v súvisiacich odboroch, veľká časť odchádza do zahraničia. „Podľa našich informácií 40 – 50 % týchto ľudí odchádza študovať do zahraničia a dochádza tak k zbytočnej nadkvalifikácii,“ zhodnotil.

Hotely a reštaurácie sa nachádzajú v zložitej situácii, a aj preto je 83 % ubytovacích a stravovacích zariadení ochotných zamestnať aj pracovníka zo zahraničia. A tento akútni stav sa pravdepodobne v najbližšom období prehĺbi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM