Webnoviny - Svet

Následkom výtržností na Pasienkoch päť zranených

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Štvrtkový prvý zápas play-off Európskej ligy UEFA vo futbale 2010/2011 medzi slovenským vicemajstrom ŠK Slovan Bratislava a VfB Stuttgart prerušil nepríjemný incident. „Tvrdé jadro“ priaznivcov Slovana zrútilo bariéru rozdeľujúcu domácich fanúšikov od hosťujúcich medzi sektormi B a C, vzduchom lietali kamene, sedadlá, dymovnice i delobuchy. „Poznáme počet poškodených sedadiel,“ informoval agentúru SITA o majetkových škodách bezpečnostný manažér Slovana Zdeno Roman a dodal aj počet zranených: „Na domácej strane to boli štyria fanúšikovia. V sektore hostí si podvrtla členok dievčina, ktorá utekala pri zásahu bezpečnostnej jednotky. Všetky zranenia boli len ľahké. Naši zdravotníci ich ošetrili priamo na štadióne, žiadnu z osôb nepreviezli do nemocnice.“

Na Pasienkoch, ktoré sú už druhú sezónu domovským stánkom Slovana, je nainštalovaný kamerový systém. Ani ten však nedokázal identifikovať vinníkov. „V prvom rade sme sa sústredili na zabránenie stretu fanúšikovských táborov, zaujímala nás najmä bezpečnosť ľudí. Nebol čas na to niekoho zadržiavať. Neviem, ako sa podarilo dotyčným osobám prepašovať na štadión svetlice. Delegát UEFA zhodnotil prehliadky pred vstupom ako vynikajúce. Aj zásah ´ťažkoodencov´ bol podľa jeho správy primeraný a adekvátny. Pokute zo strany UEFA sa však, žiaľ, nevyhneme,“ smutne konštatoval Zdeno Roman.

Paradoxom je, že Slovanu najviac škodia najmä jeho vlastní fanúšikovia. „Musíme sa s nimi porozprávať. Azda ich presvedčíme, aby sa krotili. Pokúsime sa nejakým spôsobom presunúť ich späť do ich bývalého sektoru pod svetelnú tabuľu. Priamo tam sú kamery a môžu poslúžiť k lepšej identifikácii výtržníkov. Žiaľ, zatiaľ nemáme možnosť zabrániť našim priaznivcom, aby si kupovali lístky do sektoru B, ktorý susedí so sektorom vyhradenom pre hostí. Je ťažké akokoľvek segregovať našich priaznivcov, ale pokúsime sa predísť zbytočným konfliktom,“ naznačil najbližšie bezpečnostné opatrenie Z. Roman, ktorý zároveň priznal, že nepríjemný incident narušil koncentráciu zverencov Jozefa Jankecha. „Po zápase sa niektorí sťažovali, že ich to zbytočne rozptýlilo. Lepšie sa cítia, keď ich športovo povzbudzujú a nesprávajú sa ako chuligáni,“ uzavrel bezpečnostný manažér Slovana. „Belasí“ napokon prehrali s VfB Stuttgart 0:1, keď sa o jediný gól postaral striedajúci Harnik v 88. min.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM