Zo Slovenska

Nástrahy dnešnej doby: Drogy lákajú i deti zo základných škôl!

Drogy či alkohol môžu lákať už deti zo základných škôl, rizikom experimentovania s nimi sú najviac ohrozené. Prvú skúsenosť s alkoholom majú už aj desaťroční.

Ilustračný obrázok k článku Nástrahy dnešnej doby: Drogy lákajú i deti zo základných škôl!
Zdroj: TASR

Rodičia a učitelia by si preto mali všímať svoje deti a žiakov a treba včas zakročiť. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nástrahy dnešnej doby treba podľa neho mladým vysvetľovať. Začať by mali pedagógovia už na základnej škole, rodičia by mali o tom s deťmi diskutovať už pred nástupom na ňu, myslí si Mikas. Napríklad prvú skúsenosť s alkoholom majú podľa neho aj desaťroční.

„Včasná primárna prevencia je potrebná, a to už vo veku ôsmich a desiatich rokov a skôr, keď je ešte približne polovica žiakov bez takejto skúsenosti,“ povedal Mikas. Na stredných školách, teda v kritickom veku, by už tak mladí mali mať podľa neho dosť informácií o škodlivosti drog, čo je väčší predpoklad na ich odmietnutie.

Pomáhajú aj súťaže

Zmysel prevencie vidí napríklad v edukačných a tvorivých činnostiach. Úrad verejného zdravotníctva preto koncom minulého roka vyhlásil súťaž „Najlepšia protidrogová nástenka“. Siedmaci mali kreatívnym spôsobom vyjadriť, prečo sa drogám vyhýbať. Prihlásilo sa do nej asi 270 siedmich ročníkov základných škôl z celého Slovenska.

Najviac násteniek prihlásili do súťaže v Žilinskom a Košickom kraji. Mikas si súťaž pochvaľuje. Deti sú pri takejto tvorbe nútené o téme diskutovať v menších skupinkách, čo je podľa neho efektívnejšie. Potvrdili to aj samotní pedagógovia.

Motivácia pre deti

Úrad verejného zdravotníctva ocenil šesť základných škôl. Rozhodovala kreativita detí či precíznosť prevedenia. Deti získali napríklad futbalové lopty, pingpongový stôl či iné výhry. Prvé miesto získala Základná škola v Sedliciach z Prešovského kraja, druhé miesto Základná škola v Drienovci z Košického kraja a tretie Základná škola v Smoleniciach z Trnavského kraja.

Štvrté miesto patrí Základnej škole v Lemešanoch z Prešovského kraja, piate Základnej škole na Severnej 21 z Moldavy nad Bodvou z Košického kraja. Špeciálnu cenu získala Základná škola v Liskovej z Prešovského kra­ja.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM