Barbara Dallosová Rôzne

Návrat domov: V Bratislave som nechcela vychovávať deti, hovorí Žiarčanka Alena (28)

Mladá mamička sa po rokoch rozhodla pre návrat do malého mesta. Prečo nakoniec vyhral Žiar a čo z bratislavského života jej v ňom chýba?

Ilustračný obrázok k článku Návrat domov: V Bratislave som nechcela vychovávať deti, hovorí Žiarčanka Alena (28)
Foto: Dominik Roth / Zdroj: súkr. archív

Vysoká škola či pracovné príležitosti. To sú časté dôvody, prečo Žiarčania presúvajú svoj život do hlavného mesta. Niektorí zostanú, niektorí sa ale aj po rokoch, zabývaní v Bratislave, rozhodnú vrátiť domov. Prinášame vám príbehy Žiarčanov, ktorí urobili tento krok. Prečo u nich vyhral Žiar a za čím z bratislavského života sa im cnie?

Mladá mamička Alena (28) je odchovankyňou žiarskeho gymnázia, jej vzťah s mestom utužilo aj dlhoročné pôsobenie vo folklórnom súbore (FS) Hron. V Bratislave pôsobila ako špecialista vzdelávania a rozvoja ľudských zdrojov. Ako sama hovorí, hoci jej v Žiari niektoré veci chýbajú, v Bratislave by vychovávať deti nechcela…

Ty si klasický prípad, v Bratislave si zostala po vysokej škole a rovno si sa tam zamestnala…

Správne. Vlastne som zostala vo firme, kde som pracovala už popri škole.

Čo si v hlavnom meste robila, v akej oblasti si pôsobila?

Pracovala som v oblasti ľudských zdrojov. Najskôr ako konzultant a neskôr ako špecialista rozvoja. Paradoxne som určitý čas bývala v Bratislave a do práce dochádzala do Rohožníka na Záhorie.

Mala si vtedy pocit, že ti Bratislava môže ponúknuť viac než malé mesto? V čom si videla jej výhody?

Určite áno. Najmä čo sa týka možností v oblasti kultúry, vzdelávania a zdravotníctva. Na Bratislave cítiť, že sa tam združujú významné inštitúcie ako napr. SAV. Zároveň sa pre svoju veľkosť darí v Bratislave organizovať rôzne akcie, ktoré nie sú zaujímavé pre masy. Napr. tanečné domy ľudového tanca. A nesmiem opomenúť jednu veľkú výhodu – pestrá ponuka podnikov či street food. Nakoľko som bezlepkovo-bezmliečna, celkom mi chýba možnosť kúpiť si zmrzlinu či koláč kedykoľvek si zmyslím. A tiež možnosti.

Mala si vždy v pláne sa do Žiaru vrátiť?

Vždy som vedela, že sa chcem vrátiť. Bratislava bola perfektná na študentské časy a život bez záväzkov. Hlavný dôvod, prečo si neviem predstaviť žiť tam celý život, je doprava, ktorá sa bude, podľa môjho názoru len zhoršovať.

Ľudia, ktorí žijú v Bratislave alebo v satelitoch okolo Bratislavy sú viac-menej taxikármi svojich detí. Vrátila som sa, lebo si neviem predstaviť vychovávať v Bratislave svoje deti.

Aký je tvoj život v Žiari po návrate?

Po návrate sa cítim dobre. Možno aj preto, lebo som sa sem pravidelne vracala. Teraz sa mi cestovanie otočilo. Za kamarátmi a aktivitami chodím do Bratislavy. Život v Bratislave ma naučil vnímať inak vzdialenosť. Počas výšky som niekedy cestovala do školy aj hodinu. Preto hodina a pol cesty autom do Bratislavy sa mi teraz zdá ako príjemná a plánujem chodiť tam “na otočku”, napr. do SND. Na živote v Žiari oceňujem najmä to, že je všetko blízko a vybaviť niečo trvá veľmi krátko. Človek má aj čas žiť.

V novom seriáli na Žiar24 vám budeme prinášať ďalšie príbehy Žiarčanov, ktorí sa po rokoch života v Bratislave rozhodli vrátiť domov. Ak máte vo svojom okolí tiež zaujímavý príbeh, pošlite nám tip na dallosova@global24.sk.

Pravdou je, že v Žiari prejdete z akéhokoľvek sídliska na sídlisko pešo za pár minút. Jedno z nich čaká už túto jar zmena. Pozrite si zábery z Pod vŕškov, kde to už o pár mesiacov má vyzerať inak.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM