Jakub Forgács Ostatné športy

Návrat úspešnej lyžiarky bystrickej Dukly: Vlhová sa ukázala so škrabancami na tvári FOTO

Mladý talent slovenského lyžovania je doma! Po pretekoch v rakúskom Flachau sa úspešná lyžiarka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Petra Vlhová ukázala slovenskej verejnosti. Jej tvár zdobili škrabance.

Ilustračný obrázok k článku Návrat úspešnej lyžiarky bystrickej Dukly: Vlhová sa ukázala so škrabancami na tvári FOTO
Zdroj: TASR

Petra Vlhová sa po úspešnom záťahu v Rakúsku predstavila slovenskej verejnosti s výraznými škrabancami na tvári. Na stredajšej tlačovej konferencii Vojenského športového centrum Dukla Banská Bystrica s úsmevom vysvetlila: „V sobotu sme boli na tréning obrovského slalomu, bolo to tam ľadové, spadla som. Je to už v poriadku, ale trochu to samozrejme vidieť.“

Chváli ju aj Vonnová

Iba 20-ročná lyžiarka v tejto sezóne dravo prenikla do slalomovej špičky Svetového pohára a okrem predvianočného senzačného víťazstva nazbierala aj ďalšie úspechy a v priebežnom poradí je štvrtá. Minulý týždeň sa vo Flachau tešila nielen z dvoch triumfov kamarátky Veroniky Velez-Zuzulovej, ale sama dosiahla v nočných slalomoch dve popredné pozície – šiestu a tretiu. „Môj život sa úplne zmenil. Už som si zvykla, ale po tom víťazstve v Aare to bol ošiaľ a trochu aj šok pre mňa. Teraz to vnímam, že to je moja práca a snažím sa všetko si to užívať,“ hovorí Vlhová.

Mladá športovkyňa prezradila, že za ňou chodia s gratuláciami poprední funkcionári a tréneri, samozrejme že vo Flachau predovšetkým tí rakúski. No nie je stredobodom pozornosti len v krajine alpskej veľmoci: „Aj Lindsey Vonnová chodí za mnou stále a hovorí mi, že som dokázala niečo úžasné,“ povedala.

Azda aj vďaka podnetom od súčasnej velikánky zjazdárskeho športu si Petra uvedomuje, že už nie je len obyčajná slalomárka: „Postupne mi dochádza, čo sme spolu s Veronikou spravili pre naše lyžovanie. Snažím sa ale na sebe pracovať aj ďalej. Veď práve zmenami a posunom v prístupe sa dostavili aj výsledky.“

Chystá sa aj do Jasnej

Po prvom novoročnom slalome v Santa Caterine Vlhová prekonala črevnú virózu, čo ju na tri dni „zložilo“ a hoci to na jej výkonoch vo Flachau nebolo badať, únava a „resty“ v kondičke sa dostavili následne. O to viac, že Petra po slávnom flachauskom utorku a piatku excelentne a dosť nečakane zabodovala 14. miestom a v nedeľňajšom obrovskom slalome. Prvýkrát v kariére v pondelok v solídnej konkurencii pridala v tejto disciplíne aj 6. miesto v neďalekých pretekoch Európskeho pohára. „V nasledujúcich dňoch sa budem snažiť o výdatný oddych a kondičnú prípravu,“ zdôrazňuje Vlhová.

Je jasné, že vo svojej druhej disciplíne chce štartovať aj v sobotu 30. januára v slovinskom Maribore, kde je o deň neskôr na programe ôsmy špeciálny slalom sezóny SP, generálka na Jasnú (5.-6. marca) medzi klasickými hustými bránkami. Práve do Jasnej sa chystá na začiatku týždňa a ak budú podmienky, rada by absolvovala dvojdňový tréning. Podľa jej trénera Ivana Iľanovského sa bude snažiť paralelne rozvíjať „obrák“, aby „tlačila na FIS-body“, teda aby si s výhľadom ďalších sezón vylepšila štartové čísla.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj riaditeľ Dukly Richard Galovič, ktorý pripomenul, že Petra Vlhová je napriek neskutočnému vývoju v známom centre 2,5 roka a nedostala sa tam štandardným spôsobom. „Nastavenie na zachytávanie talentov nebolo také, aké malo byť, teda nereflektovalo na mimoriadne talenty. My sme teraz uviedli do života nový mládežnícky projekt, podľa ktorého by tam spadala a preto dúfam, že v budúcnosti sa už nestane takýto prípad, že veľký talent nezachytíme,“ vysvetlil dôvody.

Čítajte tiež:

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Bystričania pyšní

Obdivuhodný úspech mladých bystrických džudistov: Rok odštartovali krásnou medailovou zbierkou FOTO

FOTO: Vlhová so škrabancami na tvári
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM