Eliška Šándorová Zo Slovenska

(Ne)poriadok okolo bývalého internátu: Mesto má zviazané ruky, majiteľ tiež

Areál bývalých internátov v okolí Fándlyho a Jánošíkovej ulice v Lučenci špatí neporiadkom lukratívnu časť centra už desiatky rokov. Mesto nemá kompetencie, súčasný majiteľ zase páky na vandalizmus.

Ilustračný obrázok k článku (Ne)poriadok okolo bývalého internátu: Mesto má zviazané ruky, majiteľ tiež
3
Galéria
Zdroj: M. Rončák , AMŠ Partners

Tento scenár nie je v slovenských mestách ničím výnimočný. Súkromní vlastníci, ktorým patria pozemky s podobne schátranými budovami či opustenými panelákmi z čias socializmu, majú zákonné povinnosti. Nielen v podobe platenia daní, zodpovední sú aj za čistotu, poriadok, nevynímajúc bezpečnosť.

Nesú aj prípadnú zodpovednosť pri vážnych úrazoch, ak by sa v ich objekte niekomu niečo stalo. Hoci aj prázdnom. Žiaľ, tabuľky so „zákazom vstupu na súkromný pozemok“ nikoho nezaujímajú, ak nebodaj neskončia vo výkupe šrotu.

Kompetencie radnice

Aktuálne zábery z okolia, ktoré nám zaslal čitateľ, potvrdzujú, že neporiadok a špina už pripomínajú doslova skládku v meste. Ide pritom o lukratívnu lokalitu s výbornou občianskou vybavenosťou. Stavebné pozemky majú výmeru 7671m2, sú priamo v centre mesta Lučenec pri OC Kaufland na Jánošíkovej ulici.

Na pozemku sa nachádzajú bývalý internát, bývalé gymnázium a priľahlé budovy.

Predmetné nehnuteľnosti má od januára 2012 aktuálny súkromný vlastník, mesto má teda obmedzený dosah na poriadok a čistotu okolia.

„Vlastník bol opakovane zo strany mesta Lučenec vyzývaný k tomu, aby si tento priestor oplotil, aby sa zamedzilo nežiadúcemu prístupu verejnosti na tento pozemok, do tohto objektu, ktorý ohrozuje okolie a bol aj pokutovaný sumou 500 eur, ktorú zaplatil. Rovnako tak bol vyzývaný k udržiavaniu poriadku a čistoty na svojich nehnuteľnostiach,“ uviedla Mária Bérešová, vedúca kancelárie primátorky.

Ako dodala, budú naďalej vyzývať majiteľa, aby tento objekt zabezpečil proti nežiadúcemu vstupu a udržiaval na svojich nehnuteľnostiach čistotu. Je aj v záujme mesta nájsť s majiteľom také riešenie, ktoré by problém s týmto „strašiakom“ vyriešilo.

Bezdomovci a vandali

Súčasný majiteľ o probléme s neporiadkom vie, a ako nám vysvetlil, tisíce eur míňa nielen na dane, ale pravidelne aj na vytvorenie zábran či dokonca zabetónovanie prístupov.

O niekoľko dní nájdu všetko vybité, vybúrané a ďalej devastované. Za nekontrolovateľný vandalizmus zo strany bezdomovcov, feťákov a asociálov viní čiastočne aj mesto.

„Neustále to uzatvárame, robíme to priebežne každé dva mesiace. My môžeme spraviť čokoľvek, aj zamurované priestory rozbili, bezdomovci nám to okamžite zničia a teda aj mesto musí mať poriadok s asociálmi,“ uviedol Martin Obert, súčasný majiteľ a developer.

Ako dodal, riešením preňho nie sú ani opakované podávania trestných oznámení na neznámych páchateľov za poškodzovanie jeho majetku, čo sú preňho ďalšie výdavky.

Na lukratívnu nehnuteľnosť má vypracovanú kompletnú architektonickú štúdiu, ktorá, ak by bola realizovaná, by z danej lokality urobila ukážkové miesto na bývanie a zmenila atraktivitu Lučenca. Nehnuteľnosti viackrát inzeroval aj na predaj či prenájom. Zatiaľ neúspešne.

Architektonická štúdia LUČENEC - BYTOVÝ KOMPLEX na mieste bývalého internátu
10
Galéria
Zdroj: AMŠ Partners

Slovenské mestá by si mohli brať príklad zo zahraničia, kde je v riešení podobnej problematiky aktívnejšie mesto.

Napríklad francúzske samosprávy majú vytvorenú tzv. CLSPD (Miestnu radu pre bezpečnosť a prevenciu kriminality), ktorá v rámci verejno-súkromného partnerstva úzko spolupracuje aj so súkromnými bezpečnostnými službami strážiace obchodné centrá, koordinuje s podnikateľmi ochranu ich majetku či rieši aj poškodzovanie majetku súkromných objektov v spolupráci s políciou.

To, ako vyzerá a funguje mesto, aká je v meste kriminalita a ako k nej pristupuje mestská polícia, je zároveň aj „pozvánkou“ pre potenciálnych investorov.

Kde nájsť riešenie?

Ako to v mnohom na Slovensku býva, mestá môžu konať len v medziach zákona. Na druhej strane sú tu majitelia, ktorí, ak si zrejme doslova nepostavia k svojmu majetku strážne služby či nezabezpečia drahý monitorovací systém, ťahajú za kratší koniec.

„Tento problém nie je jednoduchý, potrebuje financie. Tie samospráva nemôže investovať do cudzieho majetku a súkromný investor síce môže prijať opatrenia na zvýšenie ochrany budovy, ale je otázne, či takýmito financiami disponuje. V každom prípade si musí byť vedomý aj plnej zodpovednosti za každé nešťastie, ktoré sa môže v tejto budove stať,“ uviedol k tomuto prípadu, ktorý nie je ojedinelý, odborník na problematiku samospráv Michal Kaliňák.

V Michalovciach sa vlani so šťastnejším koncom stal prípad, keď z rovnako „nezabezpečeného“ objektu vypadlo z 8. poschodia 12-ročné dievča. Našťastie, prežilo.

Vlna kritiky sa čiastočne zniesla aj na majiteľa opustenej budovy, ktorý mal podobný problém, že ľudia vstupujú do takýchto miest a nemajú tam čo hľadať.

Nuž ale zdá sa, že opustený lučenecký internát zrejme bude ešte chvíľu slúžiť ozaj iba hľadačom duchov. Opustený priestor už v minulosti „lákal“ amatérskych dobrodruhov skúmajúcich paranormálne javy, ktorí za najdesivejšie miesto v Lučenci považujú práve Blok C bývalého internátu v centre mesta.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM