Rôzne

Nebezpečná salmonela: Najčastejšie sa nakazíme konzumáciou vajec a výrobkov z nich

Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyšším výskytom. Na Slovensku bolo minulý rok hlásených 7373 prípadov ochorenia, čo je oproti roku 2017 nárast o 17,7 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná salmonela: Najčastejšie sa nakazíme konzumáciou vajec a výrobkov z nich
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Najviac chorých zaznamenali minulý rok epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín. „Na dvoch nezávislých rodinných akciách v okrese Kežmarok sa z celkového počtu 208 ľudí nakazilo až 77 osôb, 46 dospelých a 31 detí. Štrnásť ľudí museli hospitalizovať,“ uviedli pracovníci ÚVZ. Epidemiologické vyšetrenie podľa nich ukázalo, že účastníci oboch akcií konzumovali zákusky od rovnakého dodávateľa.

Za epidémiu sa považujú dvaja a viac chorých v jednom ohnisku a v roku 2018 bolo na Slovensku hlásených celkovo 501 epidémií salmonelóz. Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Nahlásili ich v 86 epidémiách, pričom v 47 prípadoch išlo o domáce vajcia, v 30 prípadoch o vajcia z obchodov a v deviatich prípadoch sa ochorenie prejavilo po skonzumovaní cukrárenských výrobkov a sladkostí.

Druhým najčastejším faktorom prenosu salmonelózy boli podľa ÚVZ SR mäso a mäsové výrobky. Z 19 hlásených epidémií minulý rok išlo v 12 prípadoch o kuracie mäso, v štyroch o mäsové výrobky, v dvoch prípadoch o bravčové mäso a jeden prípad sa vyskytol po konzumácii hovädzieho mäsa.

Najviac, 38, epidémií salmonelózy bolo podľa ÚVZ vlani v Žilinskom kraji. Nasledovali Prešovský s 32 epidémiami a Banskobystrický kraj s 25 epidémiami. V Trnavskom a Trenčianskom kraji sa vyskytlo po 19 epidémií. V Košickom ich bolo 18, v Nitrianskom 17 a v Bratislavskom šes­ť.

Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, kŕčovité bolesti, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi.

„Nastupujú šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla,“ upozorňujú hygienici. Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM