Aktualizované Správy

Nebezpečný azbest na D4: Podľa stavebníka nálezy v násypoch nie sú škodlivé

V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný azbest na D4: Podľa stavebníka nálezy v násypoch nie sú škodlivé
8
Galéria
Zdroj: D4R7 Construction

Nálezy nepovoleného materiálu približne na 500 metrov dlhom úseku rozostavanej diaľnice D4 nie sú škodlivé pre životné prostredie a ani pre ľudské zdravie. Vyhlásila to v stredu spoločnosť D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu bratislavského obchvatu.

Urobili testy

Spoločnosť sa odvoláva na hĺbkové testy. Informovala o nich aj ministerstvo dopravy. Stavebník priznáva, že sa našiel aj azbest. Tvrdí však, že je to minimálne množstvo a oveľa nižšie ako úroveň, ktorá sa považuje za nebezpečnú.

„Analýza medzinárodných, nezávislých akreditovaných odborníkov a laboratórií z Rakúska, Nemecka a aj skúmanie dvoma slovenskými odborníkmi na životné prostredie a verejné zdravie dokázali, že v násype sa nenachádza materiál, ktorý by bol škodlivý pre životné prostredie alebo ľudské zdravie,“ deklaruje D4R7 Construction.

Ako podotkla, vedci prišli k záveru, že z hľadiska ochrany ľudského zdravia a životného prostredia by bolo neodôvodnené odstraňovať násypový materiál.

Minimálne množstvo azbestu

Generálny riaditeľ D4R7 Construction Juan José Bregel povedal, že jeho firma splnila načas dohodnutý postup s ministerstvom dopravy. Ten mal zahŕňať to, že medzinárodní a miestni odborníci vykonajú hĺbkové testovanie a poskytnú odborné posudky a že D4R7 Construction bude informovať rezort dopravy a verejnosť o výsledkoch testovania.

„Výsledky testovania pochádzajú zo vzoriek vzduchu a materiálu použitého v násypoch, ktoré boli odobraté medzi 8. augustom a 4. septembrom. Vzorky vzduchu boli odobraté na troch miestach v Bratislave. Len v jednej zo všetkých odobratých vzoriek kontrolovaných odborníkmi sa našlo minimálne množstvo azbestu, oveľa nižšie ako úroveň, ktorá sa považuje za nebezpečnú,“ deklaruje stavebník.

Materiál z kopca v Petržalke

Na margo predmetného recyklovaného materiálu, použitého pri výstavbe D4 uviedol, že pochádzal z jediného zdroja v blízkom okolí (umelý kopec v Petržalke).

„Bol zakúpený v dobrej viere a dodávateľ mal všetky povolenia a certifikáty od príslušných úradov. Nebol použitý na žiadnom inom úseku 59 kilometrov dlhého projektu,“ povedala firma. Deklaruje, že jednou z jej hlavných zásad je konať výlučne v súlade s platnými zákonmi a ostatnými právnymi predpismi a vyžaduje to aj od svojich dodávateľov.

„Ak dodávateľ nedokáže dodržať túto zásadu, okamžite konáme a prerušíme spoluprácu s takouto spoločnosťou,“ podotkla D4R7 Construction.

Správy od koncesionára

Ministerstvo dopravy v júli upozornilo, že posledné vzorky pôdy z násypov stavby bratislavského nultého obchvatu potvrdili výskyt nepovolených látok. V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

V septembri rezort dopravy uviedol, že koncesionár projektu predložil správu o rozsahu azbestu v použitých materiáloch. Koncesionár mal tiež predložiť správu o navrhovaných opatreniach a následne mal rezort rozhodnúť o ďalšom postupe. „Rezort dopravy vyzval koncesionára, aby zastavil navážanie a používanie materiálov, ktoré nie sú schválené na používanie pri výstavbe, a zároveň tento materiál zo stavby odstránil a ekologicky zlikvidoval,“ povedalo v septembri ministerstvo.

Ministerstvo dopravy skonštatovalo, že si preštuduje všetky správy, ktoré mu koncesionár v tejto súvislosti predloží, a ich závery bude konzultovať aj s inštitúciami zodpovednými za zdravé životné prostredie na Slovensku.

Stavba zatiaľ stojí

„Až na základe týchto rokovaní a stanovísk bude možné rozhodnúť o najlepšom scenári pre životné prostredie a následne aj o nutnosti odviezť alebo ponechať materiál v násypoch budúcej diaľnice,“ podotkol rezort.

Pripomína, že v každom prípade bude musieť stavebník urobiť také opatrenia, aby sa ani minimálne množstvo azbestu, ktoré je podľa ich analýz v tomto materiáli, nemohlo odstať do kontaktu s ľuďmi a ohroziť ich zdravie. „Stavba je dnes v tomto úseku zastavená a čakáme aj na výsledky nezávislého vyšetrovania polície, ktorá robí vlastné šetrenie,“ spresnilo ministerstvo.

Práce na výstavbe D4R7 napredujú
8
Galéria
Zdroj: D4R7

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM