Lucia Lauková Správy

Nebezpečný internetový predaj: Na trhu sa objavil zakázaný ortuťový teplomer

Slovenská obchodná inšpekcia dostala podnet, že na internete niekto predáva ortuťový teplomer. Od apríla 2009 platí ich zákaz predaja.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný internetový predaj: Na trhu sa objavil zakázaný ortuťový teplomer
Zdroj: soi.sk

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) na základe doručeného podnetu zistila, že na trhu v SR bol v ponuke pre spotrebiteľa výrobok, ktorý predstavuje riziko poškodenia zdravia a je preto výrobkom nebezpečným. Informuje o tom na stránke soi.sk. „Predmetný výrobok je sprístupňovaný na slovenský trh najmä prostredníctvom internetových stránok (sociálnych sietí),“ uvádza web Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Zákaz predaja

Ortuťový teplomer predstavuje chemické riziko. Pri jeho používaní hrozí podľa SOI poškodenie zdravia. Od 3. apríla 2009 sa v členských štátoch Európskej únie nesmie uvádzať na trh ortuť v teplomeroch na meranie telesnej teploty, ako aj v iných meracích prístrojoch určených na predaj širokej verejnosti (ako napríklad manometre, barometre, sfygmomanometre, teplomery iné ako na meranie telesnej teploty).

Slovenská obchodná inšpekcia prijala opatrenia na ochranu trhu. „Kontrolovanej osobe na základe vykonanej kontroly bolo uložené opatrenie na trvalý zákaz predaja predmetného výrobku,“ dodáva SOI na stránke.

Slovenská obchodná inšpekcia tiež odporúča spotrebiteľom, ak si takýto ortuťový teplomer zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Vrátenie peňazí

Ako uvádza SOI na svojom webe, kontrolovaná osoba sa dobrovoľne zaviazala spätne osloviť spotrebiteľov, ktorým predmetné výrobky predala a vrátiť im kúpnu sumu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM