MI Zo Slovenska

Nechutná kauza rómskych zabíjačiek: Vieme, čo sa stalo so psom, ktorého chceli zabiť!

Je to hrozné a nehumánne, hovorí ministerstvo pôdohospodárstva na prípady psích zabíjačiek v rómskych osadách, na ktoré nedávno upozornila TV Markíza. Čo sa deje ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Nechutná kauza rómskych zabíjačiek: Vieme, čo sa stalo so psom, ktorého chceli zabiť!
Zdroj: OZ Život je Pes

Štábu televízie Markíza sa nedávno podaril husársky kúsok. V rómskej osade Chminianske Jakubovany (okres Prešov) nakrútili zábery z krutej zabíjačky psov, z ktorých osadníci vyrábajú psiu masť, ktorá sa predáva po celom Slovensku, ale aj do zahraničia.

Jedného psa našli ukrytého v dome a na miesto prišli aj policajti a pracovníci veterinárnej a potravinovej správy. Dnes24 zisťoval, čo sa v prípade deje ďalej a aký je osud zachráneného psíka.

Na ťahu sú policajti

TV Markíza svojou reportážou poriadne rozvírila hladinu verejnej mienky. Ľudia i politici sú pohoršení, že k takémuto týraniu zvierat stále dochádza.

„Opísané konanie je hrozné a nehumánne. Takéto skutky nie je možné tolerovať a nepatria do našej spoločnosti,“ uvádza v stanovisku pre Dnes24 hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Anežka Hrdá.

Dodáva, že pes na Slovensku nie je potravinové a hospodársky využívané zviera a preto je zverejnené dianie v rómskych osadách jasne definované ako trestný čin. Budú teda vinníci potrestaní?

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš pre Dnes24 potvrdil, že v osade zabezpečili všetky dôkazy a na ťahu je teraz polícia.

„Vypracovali sme dokument pre orgány činné v trestnom konaní, ktorým dávame podozrenie na spáchanie trestnej činnosti,“ hovorí J. Bíreš. Zároveň však dodáva, že takýchto prípadov je na Slovensku viac a ide o celospoločenský problém, ktorý treba riešiť komplexne.

Pes je v bezpečí

Mnoho ľudí sa čudovalo, prečo policajti s pracovníkmi regionálnej veteriny nevzali so sebou z osady psa, ktorého tam našli a zrejme sa mal stať obeťou chystanej zabíjačky. Jozef Bíreš vysvetľuje, že to nie je také ľahké, ako sa zdá.

„Prihlásil sa nám jeho majiteľ a povedal, že pes patrí jemu a daroval mu ho nejaký rodinný príslušník z inej rómskej osady. U toho sme následne vykonali kontrolu a pes už bol vrátený. To znamená, že ho tam fyzicky našli,“ vysvetľuje šéf štátnej veteriny.

Tvrdí, že psíkovi sa vôbec nič nestalo, bol v poriadku a počas kontroly odhalili jediný problém – pes nebol začipovaný. Voči majiteľovi tak začali správne konanie. Nič viac urobiť nemohli.

„Takže sa určite nedá povedať, že by sme toho psíka nechali len tak napospas niekomu, kto by ho chcel zabiť,“ dodáva J. Bíreš.

Zdá sa, že prípad naberie aj politický rozmer. Koaličné poslankyne Anna Zemanová a Janka Bittó Cigániková pre TV Markíza uviedli, že tému navrhnú otvoriť na koaličnej rade. Cieľom je vypracovať vhodné riešenia, aby sa psie zabíjačky už viac neopakovali.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM