Správy

Nečinnosť ministerstva pri registrácii SAV? Generálna prokuratúra podala upozornenie

Generálna prokuratúra (GP) SR podala pre nečinnosť ministerstva školstva pri registrácii organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV) upozornenie prokurátora. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ilustračný obrázok k článku Nečinnosť ministerstva pri registrácii SAV? Generálna prokuratúra podala upozornenie
Zdroj: TASR

GP SR sa prípadom transformácie organizácií SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI) zaoberala na základe podnetov SAV. Týkali sa konaní o návrhoch SAV na zápis organizácií zriadených akadémiou do registra verejných výskumných inštitúcií.

„Zápis do registra verejných výskumných inštitúcií je registračným konaním, nie konaním evidenčným. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR preto ako registračný orgán skúma rozsah a obsah návrhov predkladaných na zápis do registra,“ konštatuje generálna prokuratúra.

Zároveň zdôrazňuje, že rezort môže konanie o návrhoch na zápis ukončiť dvoma spôsobmi. „V prípade splnenia podmienok vykoná zápis do registra verejných výskumných inštitúcií. V opačnom prípade konanie o návrhoch na zápis do registra zastaví,“ dopĺňa GP SR.

Ministerstvo školstva však podľa generálnej prokuratúry takto nepostupovalo a o návrhoch doposiaľ nerozhodlo. „Na základe týchto skutočností Generálna prokuratúra SR z dôvodu nečinnosti Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR podala upozornenie prokurátora,“ uviedla Predajňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM