Správy

Neďaleká dedinka rekonštruuje obecný úrad: Stopy socíku ale zostanú

Budova obecného úradu v obci pri Žiari nad Hronom prechádza obnovou. Typická socialistická výzdoba ale nezmizne.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleká dedinka rekonštruuje obecný úrad: Stopy socíku ale zostanú
Zdroj: TASR

Reliéfy a ozdobný sokel na budove obecného úradu v Hliníku nad Hronom (okres Žiar nad Hronom), ktorú v súčasnosti rekonštruujú, chcú zachovať aj po jej obnove.

Podľa starostu Vladimíra Mikuláša chcú túto charakteristickú výzdobu z čias socializmu zachovať, a preto ich prenesú aj na novú fasádu. Podobne to je s reliéfmi, ktoré sa nachádzajú v jej interiéri, a to v spoločenskej sále. ,,Obnovíme na nich maľovku," podotkol starosta.

Budovu obecného úradu, v ktorej sa nachádza aj sála s hľadiskom, aktuálne rekonštruujú. Na projekt sa podarilo samospráve získať nenávratný finančný príspevok vo výške približne 616 000 eur z operačného programu Kvalita životného prostredia. V rámci rekonštrukcie budovu zateplia, vymenia strechu, okná, dvere, elektroinštaláciu aj kúrenie.

Keďže má budova približne 60 rokov a rekonštrukciu si vyžadoval aj interiér, obec sa rozhodla zafinancovať jeho rekonštrukciu z vlastných zdrojov. Podľa starostu to bude stáť približne 200 000 eur. Po dokončení bude budova obecného úradu zároveň slúžiť ako zázemie pre kultúrne spolky, zrekonštruovanú sálu s kuchyňou bude možné využívať aj ako kongresové centrum.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM