Zo Slovenska

Neďaleko Spišskej bude možné vidieť zaujímavosť: Pochwerk ukáže svoju silu už na jar!

Prvým objektom plánovaného banského skanzenu v Gelnici je historický banský drviaci stroj pochwerk, ktorý poháňa voda.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Spišskej bude možné vidieť zaujímavosť: Pochwerk ukáže svoju silu už na jar!
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ako uviedol autor projektu Igor Cziel, do finálnej podoby sa dostal približne v polovici novembra. Ukážky jeho prevádzky by mohli návštevníci lokality neďaleko Turzovského jazera vidieť na jar. Náklady na realizáciu pochwerku dosiahli približne 20 000 eur.

Po etapách

„S výstavbou sme začali po etapách, ale ten prvý pracovný záber bol v druhej polovici októbra s tým, že výrobný proces bol rozdelený. Pilne sa pracovalo v stolárskej dielni, kde sme spracovali dubové drevo a vyrábali si jednotlivé súčasti. V druhej súbežnej fáze sme na to potrebovali pripraviť krajinu,“ povedal s tým, že v niektorých častiach bol akoby močiar, čo potrebovali v teréne vyriešiť.

Na realizáciu pochwerku poskytol Košický samosprávny kraj dotáciu vo výške 13 285 eur a mesto Gelnica prispelo sumou 1565 eur. Následne v rámci zámeru vzniku banského skanzenu radnica dofinancovala projekt sumou 4186 eur.

Najbližšie v Nemecku

Funkčný pochwerk je najbližšie v Nemecku. „Máme ho postavený a snažíme sa dopracovať všetky papierové veci tak, aby sme stihli začiatok jarnej sezóny. Môže to byť kvázi vysunutá expozícia, kde sa bude aj predvádzať spúšťanie stroja. Teraz v zime je skôr v servisnom režime. Skúšame a sledujeme prítok a odtok vody, zamŕzanie,“ dodal.

Novopostavený pochwerk pri banskej štôlni Jozef je poháňaný vodou z rybníka, ktorý je za ním. Vodný náhon je dlhý 32 metrov. Podľa Cziela ide o takzvanú klasickú stupu, ktorá vodným kolesom premieňa otočný pohyb na posuvný, dvíha buchare a tie sa vlastnou váhou vracajú naspäť na údernú dosku, kde drvia horninu, ktorá sa pod ne podloží. Takto sa v minulosti oddeľovala drobná žila od ostatnej horniny. Nasledovnými procesmi, ako aj premývaním, bolo možné získať napríklad jednu zo zložiek na výrobu medi.

Drviaci banský stroj zo 17. storočia v Gelnici podľa neho existoval aj kedysi. „Vychádzame z toho, že aj v súčasnosti máme miesto, ktoré nesie názov toho stroja. Je to tak trochu poslovenčené, poznáme to ako ‚ideme do Puchverku‘ – vychádza to z nemeckého pochwerk, ale to miesto sa nachádza pri rieke nad mestom,“ vysvetlil. S najväčšou pravdepodobnosťou bol preto spomínaný typ pochwerku postavený práve na rieke, kde ho však v súčasnosti nebolo možné postaviť. Miesto pri dedičnej štôlni označil za vhodné práve v súvislosti s plánovaným zámerom.

„Mal som predstavu, aby tam boli dva vodné stroje, aby tam bola osadená krátka časť železnice, na ktorej by mohol byť nejaký banský vlak, potom tradičná klasická banská klopačka, nejaký povrchový drevený domček, ktorý by slúžil na odkladanie príslušenstva pre ľudí, ktorí sa idú pozrieť do štôlne“, spresnil s tým, že svoje miesto by si v banskom skanzene našiel aj takzvaný tradičný dom z mesta, kde by bola galéria či priestor na prednášky.

Úlohou skanzenu by malo byť priblíženie histórie Gelnice ako kráľovského banského mesta.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Nová zaujímavosť v Gelnici na FOTKÁCH: Historický banský drviaci stroj pochwerk!
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM