ELA Správy Zo zahraničia

Nedovolili moslimkám, aby sa kúpali OBLEČENÉ: Talianske letovisko chce zákaz burkín

Prímorské letovisko Monfalcone na severovýchode Talianska v pondelok oznámilo, že pripravuje zákaz kúpania žien v burkinách alebo v inom oblečení.

Ilustračný obrázok k článku Nedovolili moslimkám, aby sa kúpali OBLEČENÉ: Talianske letovisko chce zákaz burkín
Zdroj: Youtube.com/Swahiligal

Správu priniesla tlačová agentúra ANSA. Burkini si na kúpanie obliekajú niektoré moslimky a zakrýva im prakticky celé telo a vlasy, keďže islam im nedovoľuje odhaľovať sa na verejnosti. Ide zloženinu zo slov burka a bikini.

„Pracujeme na texte príslušného opatrenia, ktoré zakazuje kúpanie v mori v oblečení, v burkinách alebo inak zahaleným osobám. Myslíme to seriózne, do 1. októbra bude opatrenie pripravené,“ povedala starostka mesta Anna Maria Cisintová, členka populistickej protimigračnej strany Liga Severu.

Cisintová uviedla, že je proti „návratu do stredoveku“ a že už napísala otvorený list moslimskej komunite. V ňom ju vyzvala, aby sa ženy nekúpali v oblečení.

V neďalekom meste Terst sa konali v nedeľu v plážovom klube a na kúpalisku protesty, pretože moslimky sa chcú kúpať oblečené.

Niektoré Talianky na zahalené ženy kričali, že oblečené do vody nesmú. Iné ženy v plavkách sa moslimiek zastali s tým, že ústava zaručuje slobodu vyznania a že sa teda môžu kúpať, v čom chcú.

„Problém nie je v tom, že sa idú kúpať oblečené, ale v tom, že v tom oblečení chodia po meste, takže je to nehygienické,“ citoval denník Il Messaggero jednu zo žien na pláži.

Moslimky ale zrejme mali na sebe práve spomínané burkiny, neboli teda v oblečení, v ktorom „chodia po meste“. Nakoniec musela zasiahnuť ochranka pláže.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM