Webnoviny - Svet

Nejatrite bolesť pozostalých, odkazujú z Handlovej

WEBNOVINY.SK

Rudolf Podoba Foto: SITA/Dušan Hein

TRENČÍN 10. februára (WEBNOVINY) – Proti medializovaným informáciám o alkohole v krvi baníkov, ktorí zahynuli v auguste minulého roka v Handlovskej bani, vystúpil už aj Handlovský banícky spolok. Občianske združenie vzniklo pred vyše tromi rokmi hlavne pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia priemyselnej ťažby hnedého uhlia v Handlovej. Práve vlaňajšia tragédia zapríčinila, že Handlovčania jubileum napokon neoslavovali.

Týždenník Plus 7 dní priniesol informáciu, že podľa tajného vyšetrovacieho spisu bolo 19 z 20 mŕtvych baníkov pod vplyvom alkoholu. Jedenásť obetí boli banskí záchranári, ostatní boli baníci. “Nepokladáme za morálne a etické na základe anonymného zdroja zverejniť absurdnú informáciu, že z 20 usmrtených baníkov bolo v akcii 19 pod vplyvom alkoholu. Pokladáme to za hrubú urážku pamiatky našich kamarátov, za necitlivé a nehorázne jatrenie bolesti pozostalých, za hrubé zneváženie práce všetkých baníkov,” uvádza sa vo vyhlásení spolku, pod ktorý sa podpísal jeho predseda Anton Ondrejkovič a tajomník Vojtech Hégli.

“Prostredie, ktoré je mnohokrát presýtené otravnými a výbušnými plynmi, si vyžaduje tímovú prácu, kde každý jednotlivec zodpovedá nie len za svoj život, ale aj za životy svojich kamarátov. Pocit spolupatričnosti u nás baníkov je veľmi veľký. Znevažovať tento pocit, znevažovať odvahu ľudí, ktorí denno-denne fárajú do podzemia s rizikom, že sa nemusia živí vrátiť k svojim rodinám, považujeme za nedostatok ľudského citu, za hrubé zneuctenie ľudskosti,” píše ďalej spolok. Proti informáciám o alkohole u baníkov sa v minulých dňoch ohradili aj banskí záchranári a informácie odsúdil aj primátor Handlovej a bývalý dlhoročný baník Rudolf Podoba.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM