Svet Správy

Nemecká banka považuje kryptomenu Bitcoin za špekuláciu

Digitálne meny, napríklad bitcoin, nie sú podľa nemeckej Bundesbanky náhradou za tradičné meny, akými sú euro alebo americký dolár.

Ilustračný obrázok k článku Nemecká banka považuje kryptomenu Bitcoin za špekuláciu
Zdroj: TASR

„Bitcoin nie je peniaz, ale špekulatívny predmet,“ napísal člen predstavenstva Carl-Ludwig Thiele vo svojom krátkom príspevku pre spravodajstvo inštitútu Ifo.

Thiele upozorňuje, že na rozdiel od bežnej meny nemožno virtuálne meny používať, len vymieňať. „Ide o obyčajný výmysel a peniaze sa množia podľa vopred danej schémy vo virtuálnych systémoch, ktoré formálne môže zmeniť súhlas väčšiny používateľov, no fakticky sa môžu meniť podľa vôle menšej skupiny.“ Podľa neho vzhľadom na to, že neexistuje hodnotový základ „cena bitcoinu sa môže ľubovoľne meniť, až po úplnú stratu“.

Začiatkom týždňa sa kurz bitcoinu dostal pod výrazný tlak. Dôvodom bolo oznámenie poskytovateľa konkurenčnej digitálnej meny Tether, že v dôsledku hackerského útoku zmizlo zo systému 31 miliónov USD (26,39 milióna eur). Podľa internetovej stránky Coinmarketcap.com, ktorá vypočítava trhovú kapitalizáciu digitálnych mien, je Tether na 19. mieste v rebríčku všetkých kryptomien. Medzičasom je týchto mien vyše 1000.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM