Svet Zo zahraničia

Nemecko čelí problému: V krajine narastá počet útokov voči príslušníkom komunity LGBTI

Nemecko zažíva v ostatných rokoch prudký nárast útokov voči ľuďom, ktorí sa identifikujú ako príslušníci komunity LGBTI. S odvolaním sa na vyjadrenie spolkového ministerstva vnútra o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku Nemecko čelí problému: V krajine narastá počet útokov voči príslušníkom komunity LGBTI
Zdroj: TASR

Nemecká polícia zaznamenala v roku 2013 podľa údajov ministerstva 50 útokov voči lesbám, gejom, bisexuálom, transrodovým osobám a intersexuálom. V roku 2018 už takýchto útokov polícia zaregistrovala 97 a len v prvom polroku aktuálneho roka 2019 ich zaznamenala 58.

Doris Achelwilmová, poslankyňa Spolkového snemu za ľavicovú stranu Die Linke, vládu v súvislosti s týmito údajmi vyzvala, aby situáciu nebrala na ľahkú váhu a zaoberala sa ňou na nadchádzajúcom stretnutí krajinských ministrov vnútra.

„Nárast násilností nie je náhodný,“ uviedla. „Vychádza zo spoločenskej atmosféry, ktorá vystavuje menšiny tlaku a ohrozuje ich novým spôsobom,“ dodala.

Okrem nárastu v počte útokov voči príslušníkom sexuálnych menšín došlo podľa spolkového ministerstva vnútra v tomto roku tiež k zvýšenému počtu škôd na majetku spôsobených odporcami LGBTI.

Helmut Metzner, hovorca Združenia lesieb a gejov Nemecka (LSVD), uviedol, že údaje ministerstva odrážajú len zlomok skutočne zločinov z nenávisti, ktoré boli spáchané voči príslušníkom komunity LGBTI.

„Zaviesť sa musia účinné opatrenia na prevenciu, zaznamenávanie trestných činov a trestné stíhanie,“ povedal v tejto súvislosti.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM