Zo zahraničia

Nemecko má indície o chystaných TERORISTICKÝCH ÚTOKOCH islamistami, v pozore je i Francúzsko

Polícia v nemeckom Kolíne nad Rýnom zavedie počas silvestrovských osláv sprísnené bezpečnostné opatrenia s cieľom ochrániť miestnu katedrálu, oznámil riaditeľ pobočky krajinskej polície v Kolíne Martin Lotz.

Ilustračný obrázok k článku Nemecko má indície o chystaných TERORISTICKÝCH ÚTOKOCH islamistami, v pozore je i Francúzsko
Zdroj: TASR/AP

Ako pokračuje agentúra DPA, polícia má indície o chystaných teroristických útokoch v meste zo strany islamistov. Informuje o tom TASR.

Policajti so samopalmi

„Povahu týchto útokov tu nemôžem rozvádzať,“ zdôraznil policajný šéf v Kolíne.

Silvestrujúcich upozornil, že v meste môžu natrafiť na policajtov vyzbrojených samopalmi. „Viem, môže to pôsobiť nepríjemne,“ poznamenal s tým, že toto opatrenie je dôležité na zaistenie bezpečnosti osláv.

Bezpečnostné opatrenia v kolínskej katedrále sprísnili už pred Vianocami. Pre turistov je z dôvodu hroziaceho útoku v súčasnosti zatvorená.

Na Štedrý večer polícia vo Weseli asi 100 kilometrov severne od Kolína zadržala 30-ročného Tadžika, ktorého podozrieva, že plánoval útok na katedrálu. Muž sa v súčasnosti nachádza vo väzbe.

Nemecké bezpečnostné orgány dostali informácie, že islamistická skupina pravdepodobne plánovala na Silvestra útok na katedrálu v meste Kolín nad Rýnom.

Polícia sa domnieva, že za plánovaným útokom stojí skupina napojená na regionálnu odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) Chorásán. Za ďalší možný cieľ útoku označila polícia kostol v rakúskom hlavnom meste Viedeň.

Nemecký denník Bild informoval, že špeciálne jednotky už zadržali prvé podozrivé osoby vo Viedni aj v Kolíne nad Rýnom.

Hrozba terorizmu vo Francúzsku

Francúzska vláda v piatok oznámila, že počas novoročných osláv bude na bezpečnosť po celej krajine dohliadať viac než 95.000 policajtov a vojakov. Sprísnenie bezpečnostných opatrení si podľa nej vyžiadala zvýšená hrozba terorizmu súvisiaca s pokračujúcou vojnou v Gaze, informuje agentúra AFP.

Na oslavách príchodu nového roka v Paríži sa v nedeľu večer očakáva až milión účastníkov, čo je v porovnaní s vlaňajškom zhruba dvojnásobok.

Poriadok tam bude zaisťovať približne 6000 príslušníkov bezpečnostných síl, pričom v niektorých častiach francúzskej metropoly bude platiť aj zákaz konzumácie alkoholu.

Minister vnútra Gérald Darmanin novinárom povedal, že sprísnené opatrenia boli prijaté „v kontexte zvýšenej teroristickej hrozby súvisiacej s konfliktom v Izraeli a Palestíne“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM