Lucia Lauková Správy Regióny

Nemocnica v Nitre obeťou kybernetického útoku: Polovica počítačov už funguje

Nitra sa pridala k desiatkam ďalších miest po celom svete, ktoré sa stali obeťou kybernetického útoku. Technici v nitrianskej nemocnici ešte pracujú na spojazdnení počítačov.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Nitre obeťou kybernetického útoku: Polovica počítačov už funguje
Zdroj: TASR

V piatok 12. mája sa vo svete rozšíril nebezpečný trójsky kôň, ktorý zašifroval počítač a za odblokovanie jeho autori požadovali peniaze. Hackeri využili medzeru v operačnom systéme Windows. Tento útok podľa Europolu zasiahol približne 200 000 počítačov minimálne v 150 krajinách a tento počet sa môže zvýšiť v pondelok 15. mája, keď sa začína pracovný týždeň.

Obeťou kybernetického útoku sa stala aj Fakultná nemocnica v Nitre. Potvrdila nám to jej hovorkyňa Tatiana Timková. „V piatok popoludní boli počítače nitrianskej nemocnice napadnuté vírusom, ktorý sa šíril v sieti. Na niektorých monitoroch sa to ukázalo ako červená plocha na monitore,“ povedala Tatiana Timková, hovorkyňa FN Nitra. Podľa slov hovorkyne Tatiany Timkovej, boli pacienti vybavovaní papierovými žiadankami.

Polovica už funguje

Netýkalo sa to všetkých počítačov, no kvôli hrozbe ďalšiemu šíreniu vírusu, museli byť vypnuté všetky. Presné číslo koľko počítačov bolo napadnutých vírusom nám nevedela hovorkyňa nitrianskej nemocnice poskytnúť. „Technici ešte stále pracujú na odstránení a spojazdnení všetkých ostatných počítačov. Minimálne polovica počítačov na oddeleniach a v ambulanciách je funkčná,“ prezradila Tatiana Timková. Ako zároveň dodala v celej nemocnici je 450 počítačov.

Informácie neunikli

„Z nemocnice neunikli žiadne informácie a nebola ani ohrozená zdravotná starostlivosť,“ potvrdila hovorkyňa nitrianskej nemocnice. Ako prvé sa podľa slov Tatiany Timkovej, obnovili počítače na traumatológii, urgentnom príjme a laboratóriách vo večerných hodinách.

Hoci sa šírenie vírusu zastavilo, odborníci radia zvýšenú obozretnosť, nakoľko nebezpečenstvo nákazy ešte nepominulo. „Predpokladám, že skôr či neskôr zažijeme novú vlnu tohto útoku,“ povedal v nedeľu Rüdiger Trost z bezpečnostnej spoločnosti F-Secure.

Britský IT špecialista, ktorý v piatok 12. mája zastavil ďalšie šírenie trójskeho koňa, očakáva čoskoro ďalší útok. „Možno nie cez víkend, ale nie je vylúčené, že už v pondelok,“ povedal v nedeľu muž, ktorý chce zostať v anonymite.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM