Zo zahraničia

Nemocnicu v Mariupole obsadili Rusi: STRIEĽAJÚ do každého, kto sa pokúsi odísť

Niekoľko dní po smrtiacom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole je táto najväčšia tamojšia nemocnica obsadená ruskými vojakmi a tí zadržiavajú ako rukojemníkov 400 pacientov a personál.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnicu v Mariupole obsadili Rusi: STRIEĽAJÚ do každého, kto sa pokúsi odísť
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC.

Rusi útočia na Mariupol

„Keďže ruské sily pravdepodobne nebudú schopné v blízkej budúcnosti dokončiť obkľúčenie Kyjeva alebo obnoviť mobilné útočné operácie na severovýchode Ukrajiny, dobytie Mariupola (na juhovýchode krajiny) bude pravdepodobne ďalším kľúčovým bodom v ruskej invázii na Ukrajinu,“ uviedol ISW.

Rusko podľa ISW pokračuje aj v útokoch na prístavné mesto Mariupol, ktoré už jeho armáda obkľúčila.

„(Rusi) dennodenne útočia na západný a východný okraj mesta. Ruské vzdušné, raketové a delostrelecké útoky sa naďalej zameriavajú na obytné oblasti a civilnú infraštruktúru, aby prinútili mesto kapitulovať,“ napísal ISW.

Nemocnicu obsadili vojaci

Niekoľko dní po smrtiacom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v prístavnom meste Mariupol v Doneckej oblasti na juhu Ukrajiny je táto najväčšia tamojšia nemocnica obsadená ruskými vojakmi a tí zadržiavajú ako rukojemníkov 400 pacientov a personál. Informovali o tom miestni predstavitelia, ktorých citoval portál britskej stanice BBC. Správu nie je možné nezávisle overiť.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko oznámil, že regionálna nemocnica pre intenzívnu starostlivosť na západnom predmestí Mariupola bola pri smrtiacom útoku z minulej stredy úplne zničená, ale zamestnanci pokračujú v liečbe pacientov v suteréne.

Kyrylenko citoval slová jedného zamestnanca nemocnice: „Rusi donútili ľudí zo susedných domov prísť do našej nemocnice. Nemôžeme odísť.“

Jedna organizácia na ochranu ľudských práv obvinila ruských vojakov z vyhrážania, že budú strieľať na každého, kto bude vychádzať z nemocnice. Organizácia podľa BBC dodala, že vojaci postrelili a zranili každého, kto sa pokúsil odísť.

Nedostatok munície

Inštitút poprel utorňajšie tvrdenie Ruska, že získalo plnú kontrolu nad Chersonskou oblasťou. Cherson obsadila ruská armáda po trojdňovom obliehaní už začiatkom marca ako vôbec prvé veľké ukrajinské mesto. Zvyšok oblasti však pod úplnou kontrolou zrejme naďalej nemá.

Ako ďalej uvádza analýza ISW, v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov ruské sily pri snahách o obkľúčenie bojujú s nedostatkom munície. V tejto chvíli je zrejme tiež nepravdepodobné, že Rusi spustia operáciu pri prístavnom meste Odesa, kým si nezabezpečia komunikačné spojenie. Ruská námorná pechota však môže vykonať vylodenie na pobreží Čierneho mora.

Tisíce evakuovaných

Približne 29-tisíc ľudí v utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Väčšina z nich opustila Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v príspevku na sociálnej sieti napísal, že z Mariupola odišlo na osobných autách zhruba 20-tisíc ľudí. Z nich 570 dorazilo do mesta Záporožie na juhovýchode.

Úrady predtým v utorok informovali, že z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci, už cez humanitárny koridor odišlo približne 2-tisíc civilných áut.

Prvá skupina 160 áut opustila Mariupol v pondelok, uviedla mestská rada. Ich odchod bol vôbec prvou úspešnou evakuáciou z tohto mesta odvtedy, ako ho pred vyše dvoma týždňami obkľúčili ruskí vojaci, pripomenul denník The Guardian.

Prežívajú v podzemí

Podľa tamojších predstaviteľov prišlo v meste v dôsledku bojov o život už vyše 2 500 ľudí. Mnohí tamojší obyvatelia sa snažia prežiť v podzemných úkrytoch.

Obyvatelia Mariupola, v ktorom prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú prevažnú časť z uplynulých dvoch týždňov bez elektriny, tepla a vody. Míňajú sa im aj zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok varoval, že čas na ich záchranu „sa kráti“.

Tit. foto: Ľudia sa ukrývajú pred ostreľovaním vo vnútri obytnej budovy v prístavnom meste Mariupol.

Ostreľovanie Mariupola ruskou armádou
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM