Kultúra Rôzne Zo Slovenska

Nenechajte si ujsť: Otvoria najväčšiu súkromnú zbierku macíkov v strednej Európe

Do Novej Bane prichádza výstava najväčšej súkromnej zbierky macíkov v strednej Európe. Má názov Svet macíkov je zo zbierky Anny Szóda z maďarskej obce Tokod. V Pohronskom múzeu v Novej Bani bude sprístupnená od 16. novembra do konca januára budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť: Otvoria najväčšiu súkromnú zbierku macíkov v strednej Európe
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Plyšový macko je jedna z najmilovanejších hračiek, ktorá si získala srdcia už niekoľkých generácií. Zaujímavosťou je, že táto kultová hračka sa zrodila takmer v rovnakom čase na dvoch rôznych miestach,“ uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Postavička plyšového macka bola pomenovaná na počesť amerického prezidenta Theodora Roosevelta po tom, ako odmietol zabiť medveďa počas poľovačky v roku 1902.

Jeho sprievodcovia uviazali medveďa okolo stromu a zavolali prezidenta, aby ho zastrelil. Prezident však túto ponuku odmietol, pretože by bolo nešportové zabiť bezbranné zviera takýmto spôsobom.

Táto historka inšpirovala vtedajšie médiá a príbeh spracovali formou karikatúry. Obrázok zas inšpiroval brooklynského maloobchodníka Morrisa Michtoma a jeho manželku Rose k výrobe macíka, ktorého nazvali Teddy's bear (Teddyho medvedík). Morris Michtom získal v roku 1903 oficiálne povolenie používať prezidentovo meno.

„Nezávisle na druhej strane Atlantiku vyrobila v tom istom čase krajčírka Margaret Steiffová vo svojej firme na výrobu hračiek v nemeckom Giengene plyšového medvedíka. Autorom návrhu bol jej synovec Richard, ktorý urobil náčrty medvedíka počas návštevy v zoo. Po prvý raz ho prezentovali na veľtrhu v Lipsku a hneď získali objednávku na 3000 kusov. Popularita tejto hračky okamžite nabrala bleskový vzostup,“ priblížila Konečná.

Majiteľka zbierky začala medvedíkov zbierať v roku 2001 a dnes ich má viac ako 2000. Na výstavách ich vždy ukáže toľko, koľko dovoľuje priestor. „Návštevníci môžu vidieť momenty zo života medvedíkov, na ktorých je vystihnutá hravá nálada malých detí, kreativita a rôzne situácie z každodenného života. Objaví sa napríklad Macko Pú, medvedia nemocnica, mliečny bar, ľadové medvede či svadba. Doplnky tohto podmanivého sveta vytvára Anna v spolupráci so svojím manželom,“ dodala riaditeľka múzea.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM