Regióny Zo Slovenska

Neobvyklý sprievod dedinou pri Trnave: Deti oblečené v pionierskom, dospelí vo zväzáckom!

Dedinka Borová leží neďaleko Trnavy. Starostka vraví, že jej robí radosť, že obyvatelia majú záujem o podujatia, kde sa všetci môžu zísť a zabaviť sa.

Ilustračný obrázok k článku Neobvyklý sprievod dedinou pri Trnave: Deti oblečené v pionierskom, dospelí vo zväzáckom!
11
Galéria
Zdroj: TASR

V kancelárii starostky tak vznikla idea pripraviť retro prvomájové oslavy. Tie sa pred časom v Borovej uskutočnili dokonca už druhýkrát. „V tomto roku to bolo už druhý raz. Zorganizovali sme sprievod, deti sa obliekli do pionierskeho, dospelí do zväzáckeho, do krojov, vyzdobili sme alegorickú vlečku a zapriahli aj tri staré traktory Zetor,“ povedala starostka Blanka Matovičová.

Boli aj mávadlá

Pani učiteľka v materskej škole vlastnoručne vyrobila 60 mávadiel, pretože v obchode sa takýto tovar už kúpiť nedá. „Išli sme celou obcou až po Hasičské múzeum, tam sme postavili máj, a potom bola v kultúrnom dome veselica. Tohtoročná sa mimoriadne vydarila,“ uviedla hlava obce. Podobne do retra odeli aj november. Lampiónový sprievod obcou spestrili pred dvoma rokmi vypúšťaním lampiónov šťastia a vlani ohňostrojom.

Borovčanka Silvia Zvolenská si zase pochvaľovala súťaž o najlepší zákusok borovských gazdiniek. „Zúčastnilo sa tridsať kuchárok, každá upiekla najlepšie, čo vie. Tešili sme sa, že môžeme ochutnávať rôzne druhy,“ povedala. V nultom ročníku akcie sa objavili tradičné i netradičné zákusky, čokoládové i ovocné, aj bezlepkové. Nakoniec najviac hlasov dostala Monika Domonkošová za veterníček.

Venujú sa aj pestovaniu

V Borovej sa ľudia venujú aj pestovaniu. Slovenský zväz záhradkárov (SZZ) má v obci veľmi agilných členov. Pestujú s úspechom mnohé plodiny, ale jablká sú komoditou, ktorou sa môžu a chcú pýšiť pred svetom. Organizujú preto súťaž Borovské jablko, ktorá je postupová a najlepšie exempláre potom putujú do celoslovenské­ho kola.

SZZ je jedným z posledných mohykánov spolkového života v Borovej. V uplynulých desaťročiach v obci fungovali rôzne, ale postupne zanikli. Borovčania sa združovali napríklad v zväze drobnochovateľov, zväze žien, Červenom kríži, poľovníckom zväze, cirkevných spolkoch. „Okrem záhradkárov tu máme ešte dobrovoľných hasičov, ktorí teraz začali znovu získavať nové mladé posily. No napríklad futbalový oddiel zanikol pre nedostatok ľudí, jedenástku pri počte 450 obyvateľov dávame dohromady ťažko, tak športuchtiví „reprezentujú“ teraz obce v okolí,“ povedala starostka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Takúto zaujímavú dedinku nájdete pri Trnave
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM