Dominika Pacigová Rôzne Zo Slovenska

Neobyčajné šperky Michaely Sýkorovej: Liečivé kamene si získali jej srdce

Liečivé kamene sa využívajú už tisíce rokov. Svojím spektrom dokážu potešiť zrak a pripisujú sa im aj harmonizujúce účinky. Majú skutočne zázračnú silu?

Ilustračný obrázok k článku Neobyčajné šperky Michaely Sýkorovej: Liečivé kamene si získali jej srdce
Foto: Martin Sýkora

Michaela Sýkorová sa venuje šperkom už dlhší čas. Liečivé kamene ju zaujali, a tak ich začala študovať. Tie boli, sú a pravdepodobne aj ostanú obľúbené medzi ľuďmi. Výsledkom jej záujmu sú ručne vyrábané náušnice, náhrdelníky i náramky.

Cesta k liečivým kamienkom

V detstve ju táto práca nelákala. Dnes ju neskutočne napĺňa. „Do svadby som nosila jedny zlaté náušnice. K výrobe šperkov ma priviedla až neskôr kamarátka, ktorá tvorila z korálikov. Rozhodla som sa, že aj ja to vyskúšam,“ uviedla šperkárka. Rodáčka z Mladej Boleslavi sa na Slovensko dostala vďaka manželovi, ktorý pochádza z Popradu. Až samotní zákazníci ju priviedli k liečivým kamienkom. „Spočiatku som vyrábala bižutériu z obyčajných korálikov. Liečivé kamienky ma však zaujali a začala som ich študovať,“ zaspomínala na svoje začiatky.

Foto: Martin Sýkora

Jedinečné šperky

Jej výroba obsahuje aj aura žiariče. Ide o jedinečné žiariče svojho druhu, ktoré okrem chrániacich účinkov vynikajú farebnosťou. „Aura žiariče sú z organickej živice a ochraňujú auru človeka. Slúžia na odrážanie negatívnych energií. Sú tvorené z pestrých farieb, aby upútali pozornosť hneď pri prvom kontakte,“ vysvetlila Sýkorová. S niektorými produktmi sa skutočne potrápi. Je to však individuálne a doba závisí od techniky, ktorú zvolí.

„Najdlhšie som robila výrobok, ktorý som akoby háčkovala. Bol z drôtov a korálikov. Tomu som venovala niekoľko hodín, až ma začali bolieť ruky,“ dodala s úsmevom.

Michaela Sýkorová
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Novinky pre mužov

Denne sa stretáva nielen s pozitívnymi reakciami. Nájdu sa aj ľudia, ktorí šperkom s liečivým účinkom neveria. Šperkárka má na to však svoj názor. „Ja hovorím, že ak mám nosiť šperk, tak nech mi aj niečo dá alebo mi pomôže,“ prezradila. Doteraz vyrábala najmä šperky pre ženy. V blízkej dobe plánuje urobiť menšie zmeny. „Momentálne mám len pár náramkov, ktoré sú vhodné pre mužov. Chcela by som svoje výrobky rozšíriť a uvažujem nad tým, že ich začnem vyrábať aj pre mužov,“ uzavrela Michaela.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM