Rôzne

Neplytvajte jedlom! Pred odchodom na nákup skontrolujte obsah vašej chladničky

Tretina svetovej produkcie jedla sa vyhodí alebo stratí, ľudia to však dokážu zmeniť. Tvrdí to rusko-dánska aktivistka Selina Juul, ktorá sa venuje problematike plytvania jedlom. Aj vďaka jej kampani sa v Dánsku za päť rokov podarilo znížiť množstvo vyhodeného jedla o štvrtinu.

Ilustračný obrázok k článku Neplytvajte jedlom! Pred odchodom na nákup skontrolujte obsah vašej chladničky
10
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Dôležité je začať ľuďmi. To je to, čo robíme v Dánsku. Neukazujeme na ľudí, že sú zlí. Všetci sme súčasťou problému aj súčasťou riešenia. Všetci plytváme jedlom, bohužiaľ. Avšak všetci sa vieme zlepšiť,“ vysvetlila pre TASR Juul, ktorá navštívila Slovensko v rámci Medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji.

Vo vyspelých krajinách podľa aktivistky najviac jedla vyhodia domácnosti. Odporúča preto snažiť sa využiť všetko jedlo, ktoré si už ľudia kúpili. „Predtým ako pôjdete nakupovať do obchodu, choďte nakupovať do vašej chladničky. Veľa rodín zabudne na jedlo, ktoré má a to sa potom pokazí,“ konštatuje.

Dôležité je tiež podľa nej chodiť nakupovať s nákupným zoznamom. „Kupujte len to, čo potrebujete a všetko, čo ste kúpili, spotrebujte,“ hovorí Juul, ktorá varuje napríklad pred množstevnými zľavami. Odporúča tiež nosiť košík v ruke, nie ho tlačiť pred sebou. Takýmto spôsobom potom ľudia nakúpia menej.

Pri varení je podľa Juul dôležité variť len pre toľko osôb, koľko je v skutočnosti doma. Pomôže tiež menšia veľkosť tanierov. „Čím je tanier väčší, tým viac jedla si naň naložíte, aj keď toľko nezjete,“ vysvetľuje.

Pri odložených zvyškoch jedla je podľa aktivistky dôležité naplánovať si, kedy ich človek použije.

„Veľa ľudí odloží zvyšky a potom na ne zabudne až kým sa nepokazia,“ hovorí. Podobné je to aj pri mrazničke. Radí preto každú nedeľu využiť všetky zvyšky z chladničky a raz za dva mesiace zvyšky z mrazničky.

Veľa európskych spotrebiteľov sa tiež podľa Juul obáva dátumov na obaloch. „Sú dva rôzne, dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. Dátum spotreby je napríklad na čerstvom mäse a po tomto dátume by sa toto jedlo už nemalo spotrebovať,“ vysvetľuje aktivistka. Iné je to však pri minimálnej trvanlivosti. „Týka sa napríklad čokolády, ryže alebo cestovín. Minimálna trvanlivosť neznamená, že hneď po jej skončení sa jedlo stáva toxickým. Toto jedlo ešte môžete jesť. Ľudia sú z toho často zmätení, tak jedlo radšej vyhodia,“ konštatuje.

Foto: ilustračné

Jedlo
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM