Peter Klimant Regióny

Neporiadok v uliciach a obavy o bezpečnosť: Spoveď ľudí z Chyzeroviec, čo ich vytáča a trápi

Obyvateľov nášho mesta trápia viaceré problémy, ktoré sa podľa nich neriešia tak, ako by mali. Tentoraz sme boli zvedaví, čo hovoria Chyzerovčania na život v ich mestskej časti. Sú spokojní či naopak? A treba niečo podľa nich prioritne riešiť?

Ilustračný obrázok k článku Neporiadok v uliciach a obavy o bezpečnosť: Spoveď ľudí z Chyzeroviec, čo ich vytáča a trápi
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

V uliciach zlatomoraveckej mestskej časti Chyzerovce nám viacero tamojších obyvateľov prezradilo, čo by podľa nich malo vedenia mesta prioritne riešiť. Kde vidia najväčšie rezervy a čo ich najviac trápi?

Nefunkčné svetlá a obavy o bezpečnosť…

„Na viacerých uliciach v Chyzerovciach sa stáva, že v noci nejdú svetlá. Vie to byť pekne nepríjemné, hlavne v zime je to problém, ak idete peši, môžete sa šmyknúť a spadnete,“ poukazuje na problém Juraj (36).

Verejné osvetlenie zabezpečujú Technické služby mesta. Hovorkyňa mesta Mária Vozárová preto odkazuje, že v prípade poruchy, je potrebné problém nahlásiť priamo Technickým službám. „Verejné osvetlenie je zastarané, pričom najvhodnejším riešením by bola jeho celková výmena, ktorá je však pre mesto v súčasnej dobe finančne veľmi náročná,“dodala Vozárová.

S nefunkčným osvetlením ide ruka v ruke aj problém s obavami o bezpečnosť. Tma môže byť lákadlom pre potencionálneho zlodeja. Tohto názoru je Juraj (36), ktorý pokračoval so svojou sťažnosťou s tmavými ulicami. „V tej tme sa potom môžete aj rovno báť, či na vás niekto neskočí. V tejto časti mesta by ma to neprekvapilo.“

Hovorkyňa mesta sa vyjadrila aj k tejto Jurajovej obave. „Mestská polícia vykonáva obhliadky celého mesta vrátane mestských častí v rámci pravidelných pochôdzok. Zatiaľ o posilnení hliadok z kapacitných dôvodov neuvažujeme. Pri každom probléme je potrebné ihneď kontaktovať hliadku na čísle 159,“ povedala Vozárová.

…Neporiadok na uliciach a chýbajúce potraviny

Niektorých ľudí trápi i problém s neporiadkom na uliciach. Vinu pritom dávajú najmä neprispôsobivým obyvateľom. „Všetci vieme, kto tu robí najviac neporiadku, upratovať po sebe neplánujú, tak mesto by sa mohlo posnažiť a chodiť sem častejšie upratovať,“ sťažuje sa Beáta (52).

Tu radnica odkazuje, aby ľudia, ktorí neporiadok nájdu, neváhali a ohlásili to. „Čistenie mesta zabezpečujú predovšetkým aktivační pracovníci. Prosíme v tomto smere o nahlásenie miest znečistenia a ak tieto neboli doposiaľ vyčistené, bude zabezpečená náprava,“ povedala Vozárová.

Ďalším problémom, ktorý trápi Chyzerovčanov sú potraviny, ktoré v tejto mestskej časti chýbajú ako soľ. „Na nákupy treba chodiť až do mesta. Nie je to moc praktické. Mesto by mohlo spraviť nejaké kroky a prilákať nejakého investora, čo by to tu spravil,“ hovorí Jozef (44).

Napriek tomu, že problém nie je moc v kompetencií mesta, radnica sa vyjadrila aj k tejto sťažnosti. „Podnikatelia nemajú záujem o prevádzkovanie predajne potravín v m.č. Chyzerovce. Nie je to pre nich ekonomicky zaujímavá lokalita a aj z dôvodu veľkého množstva neprispôsobivých občanov, by bola prevádzka potravín skôr rizikom. Samozrejme, že zabezpečenie potravín v tejto lokalite ani nie je v kompetencii mesta,“ povedala Vozárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM