Správy Rôzne

Nepôvodné druhy šeliem sú hrozbou: Norky zdecimovali populácie niektorých vodných vtákov

Ohrozenie chránených druhov nepôvodnými druhmi šeliem sa netýka iba oceánskych ostrovov, ale aj Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Nepôvodné druhy šeliem sú hrozbou: Norky zdecimovali populácie niektorých vodných vtákov
Zdroj: TASR

Upozorňuje na to Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/Birdlife, ktorá z tohto dôvodu víta schválenie zákona o inváznych druhoch. Ten podľa nich umožňuje riešenie negatívnych vplyvov týchto druhov.

„Od roku 2011 sa na Slovensku vyskytujú nepôvodné norky americké. Odvtedy zdecimovali populácie niektorých vodných vtákov na Dunaji takmer až o tri štvrtiny“, informuje Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko. Norky sa podľa neho do slovenskej prírody dostali najmä z kožušinových fariem v Českej republike.

Nepôvodní predátori ovplyvnili najmä populáciu rybára riečneho.

Tento druh je podľa ochranárov zraniteľný tým, že celá jeho populácia hniezdi na niekoľkých ostrovčekoch. V dôsledku predácie norkou poklesla populácia tohto druhu za niekoľko rokov až na 112 párov, teda o viac ako 70 percent.

Schválenie zákona o inváznych druhov z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR podľa SOS/Birdlife umožňuje ochranárom chrániť biotopy, monitorovať chránené druhy a realizovať ďalšie opatrenia. Tie chcú pripraviť aj s kolegami z Českej republiky, ktorí majú s prítomnosťou inváznych druhov väčšie skúsenosti.

„Zníženie vplyvu nie je možné bez spolupráce susediacich štátov. Je potrebné poznať výskyt inváznych druhov v susedných štátoch a určiť smery šírenia, aby sme zistili, ktoré lokality sú najviac ohrozené u nás,“ myslí si Ridzoň. Zdôrazňuje tiež, že Slovensko teraz môže prijať opatrenia, ktoré sa u susedov osvedčili, a nezačínať úplne od začiatku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM