Lucia Lauková Správy

Nepríjemné počasie na Slovensku: Vietor miestami dosiahne rýchlosť až 180 km/h

Poľadovica, silný vietor a snehové jazyky a záveje. Toto je kombinácia, ktorou sa začal pracovný týždeň na väčšine Slovenska. Kedy sa to skončí?

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné počasie na Slovensku: Vietor miestami dosiahne rýchlosť až 180 km/h
Zdroj: TASR

Takmer pre celé Slovensko vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy pred vetrom, ktoré platia pre väčšinu okresov v pondelok 11. decembra a v utorok 12. decembra. V pondelok ešte hrozí poľadovica najmä na strednom a východnom Slovensku.

Najveternejšie bude na horách. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno platí v oba dni 3. stupeň výstrahy pred vetrom na horách. „Na hrebeňoch Tatier sa očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h),“ informuje SHMÚ. Výstraha na horách platí od pondelka 12-tej hodiny do utorka 15-tej.

V polohách okolo 1500 m má pretrvávať silný vietor od nedele večera do utorka 22.00 h. Fúkať môže rýchlosťou 135 až 160 km/h. Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Medzilaborce, Dolný Kubín a pre Žilinský kraj s výnimkou okresov Čadca, Bytča a Kysucké Nové Mesto. Podľa SHMÚ je predpokladaná rýchlosť vetra v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Silno fúkať bude okrem severu aj v okresoch západného Slovenska a v časti Prešovského kraja, kde ojedinele môže fúkať rýchlosťou 65 až 80 km/h. Vo vyšších polohách od približne 700 metrov očakáva SHMÚ miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 až 120 km/h.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM