Rôzne Zo Slovenska

Neradostné zistenie hygienikov: Známy štiavnický tajch má veľký problém!

Horúčavy priam vyháňajú ľudí k vodným plochám. Pri výbere vhodnej destinácie v okolí žiarskeho okresu však treba zvážiť všetky pre a proti.

Ilustračný obrázok k článku Neradostné zistenie hygienikov: Známy štiavnický tajch má veľký problém!
Zdroj: TASR

V jednom z obľúbených tajchov v okolí Banskej Štiavnice hlásia regionálni hygienici znečistenie.

Vo Vindšachtskom jazere v obci Štiavnické Bane boli vo vzorkách vody, ktoré hygienici odobrali 18. júla, prekročené medzné hodnoty v ukazovateli Escherichia coli a črevné enterokoky.

Pokiaľ by sa niekto pri kúpaní napil takejto vody, mohlo by to vyvolať hnačky a podobné zdravotné problémy,“ vysvetlila Zina Košťanová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom.

Jazerá, ktoré sú vyhlásené za oblasti s vodou určenou na kúpanie, sledujú hygienici v letnej sezóne každé dva týždne. Tentokrát však vodu na Vindšachte skontrolujú skôr a to v utorok 25. júla. Ďalšia kontrola podľa Košťanovej ukáže, či ide o dočasné alebo trvalejšie znečistenie jazera. Do tej doby odporúča ľuďom využiť na kúpanie iné tajchy.

Hygienici kontrolovali kvalitu vody aj na ostatných jazerách, ktoré sú vyhlásené za oblasti s vodou určenou na kúpanie. V Počúvadlianskom a Veľkom Kolpašskom jazere žiadne znečistenie nenašli a voda v nich vyhovuje požiadavkám vyhlášky.

Mimo prevádzky ostáva počas tohtoročnej kúpacej sezóny Veľké Richnavské jazero (okres Banská Štiavnica). Jazero je po rekonštrukcii a v súčasnej dobe sa napĺňa vodou, podobne ako Dolno Hodrušské jazero (okres Žarnovica).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM