Webnoviny - Svet

Nespokojní aktivisti chcú napadnúť nový územný plán Žiliny

WEBNOVINY.SK

ŽILINA 20. februára (WEBNOVINY) – Žilina má po 33 rokoch nový územný plán. Platiť by mal začať o 14 dní, napadnúť ho však chcú aktivisti z mestskej časti Považský Chlmec.

Občianskemu združeniu Budúcnosť Považského Chlmca sa nepáči, že v porovnaní s pôvodným plánom , kde je v Chlmci medzi skládkou odpadu a riekou Váh vymedzená ochranná zeleň, má byť podľa nového plánu vybudovaná mestská kompostáreň.

„Keď územný plán nadobudne platnosť, podáme sťažnosť na krajský stavebný úrad a na prokuratúru, pretože v Chlmci plánovaná elektráreň nemá podľa zákona o EIA posúdené vplyvy na životné prostredie a plánované centrum zhodnocovania biologického odpadu v areáli skládky nie je v súlade s platným integrovaným povolením. Inšpekcia tam už vydala rozhodnutie o uzatvorení skládky. Okrem toho táto záležitosť je na súde v Haagu, takže nie je možné, aby sa tam vyvíjala ďalšia činnosť a v územnom pláne je v tomto areáli navrhnutá mestská kompostáreň,“ povedala žilinská mestská poslankyňa a šéfka Občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca Anna Smikoňová.

„Je to ich právo, ja to musím len akceptovať a nechať to na rozhodnutie príslušných orgánov. Ale na druhej strane ma to mrzí, pretože by som bol nerád, keby sme teraz zastavili tú nesmierne dôležitú a mravčiu prácu, ktorá tu bola najmä za posledných šesť rokov urobená,“ reagoval na ohlásené kroky občianskeho združenia žilinský primátor Igor Choma.

Žilinskí mestskí poslanci dnes schválili nový územný plán mesta takmer jednomyseľne, proti bola iba poslankyňa Smikoňová. Žilina čakala na nový územný plán vyše tridsaťtri rokov, mesto doposiaľ používa plán, ktorý ešte v roku 1978 nariadila vtedajšia socialistická vláda. Práce na novom pláne sa začali v roku 1994, akceleráciu nabrali v roku 2007 a hotový ho tridsaťčlenný spracovateľský tím odovzdal v apríli 2010.

V rámci verejného pripomienkovania však k návrhu prišlo vyše 270 pripomienok od verejnosti a ďalších zhruba tridsať od dotknutých orgánov a obcí. Všetky bolo odvtedy potrebné prekonzultovať a prípadne aj zakomponovať do konečného návrhu. Po zapracovaní pripomienok odobril v januári finálnu podobu územného plánu aj žilinský krajský stavebný úrad.

Územný plán má byť základným zákonom Žiliny, podľa ktorého sa bude riadiť mesto, verejnosť, podnikatelia i majitelia pozemkov, ktorí tak budú vedieť, čo sa dá na ktorom území robiť, prípadne na čo sa dá využiť. Nový plán je nastavený do roku 2025, dovtedy má v súčasnosti 85-tisícová Žilina vytvoriť možnosti pre 132-tisíc obyvateľov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM