Webnoviny - Svet

Nespokojní obyvatelia budú môcť rozdeliť obec referendom

WEBNOVINY.SK

ilustračné foto. Foto: SITA/Rastislav OvšonkaBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Ak obyvatelia obce, ktorá poruší finančnú disciplínu, budú nespokojní s uspokojovaním svojich životných potrieb, obec sa od januára budúceho roku môže rozdeliť aj bez splnenia podmienok rozdelenia.

Navrhuje to ministerstvo vnútra, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo novelu zákona o obecnom zriadení.

„Zmena sa navrhuje v záujme práv obyvateľov. Súčasné podmienky rozdelenia obce sú príliš obmedzujúce, najmä vo vzťahu k prípadom, keď by rozdelenie obce znamenalo lepšie zabezpečovanie oprávnených potrieb jej obyvateľov. Takisto nereflektujú na meniace sa spoločenské podmienky,“ povedala agentúre SITA Natália Hattalová z tlačového oddelenia Ministerstva vnútra SR.

Rozdelenie bude možné na základe petície minimálne 30 percent oprávnených voličov časti obce, ktorá sa chce odčleniť. Nasledovať bude miestne referendum, ktoré sa vykoná len v dotknutej časti obce a zúčastnia sa na ňom len oprávnení voliči tejto časti. Ak by obecné zastupiteľstvo na základe petície odmietlo vyhlásiť miestne referendum, urobí to príslušný obvodný úrad na návrh starostu obce, poslanca, splnomocnenca petičného výboru alebo osoby určenej v petícii.

Po preskúmaní náležitostí petície a ustanovených podmienok sa referendum uskutoční na náklady obce. Do 90 dní od vyhlásenia výsledkov miestneho referenda bude potrebné uzavrieť dohodu o zlúčení alebo rozdelení obce. Takáto zákonná lehota doteraz v zákone chýbala. V opačnom prípade starosta, splnomocnenec petičného výboru alebo osoba určená v petícii môžu podať návrh na súd, aby rozhodol o povinnosti uzavrieť dohodu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM