Viktória Botošová Regióny

Nespokojnosť s parkovaním na sídliskách: Na otvorený list obyvateľov reaguje mestská polícia!

Problémom, ktorý vyjadrili obyvatelia Nových Zámkov v Otvorenom liste primátorovi mesta, je podľa ich slov devastácia prostredia sídlisk, ulíc a celkovo prostredia mesta spojená s neregulovaným parkovaním. Prečítajte si aj reakciu Mestskej polície Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojnosť s parkovaním na sídliskách: Na otvorený list obyvateľov reaguje mestská polícia!
Foto: Viktória Botošová

Kópia otvoreného listu primátorovi, o ktorom sme vás dnes informovali, bola podľa slov podpísaných občanov, odovzdaná aj zástupcom Mestskej polície Nové Zámky. Preto sa redakcia Nové Zámky 24, obrátili kvôli vyjadreniu aj na nich. V tejto veci nás informoval náčelník MsP Jozef Tököly.

Mestská polícia rieši podľa slov náčelníka, prípady porušenia Zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke § 25 ods. 1, týkajúce sa toho, kde vodič nesmie zastaviť a stáť, od januára 2015 vo zvýšenej miere.

„Podstatná časť priestupkov za porušenie § 25 uvedeného zákona bola riešená vlastným zistením a časť priestupkov bola riešená na základe oznámenia od občanov,“ konštatuje Tököly. Ako náčelník dodáva, prípady porušenia tohto zákona je oprávnená riešiť i štátna nielen mestská polícia.

Nárast o 207 priestupkov

Náčelník uviedol aj alarmujúce čísla dopravných priestupkov. „Zistené priestupky za nesprávne parkovanie neustále narastajú. V porovnaní mesiacov január a február bol zaznamenaný značný nárast,“ informuje náčelník MsP Tököly.

Január celkom zistených 302 priestupkov
Február celkom zistených 509 priestupkov

„Nárast je o 207 dopravných priestupkov,“ uvádza náčelník Jozef Tököly.

Priority do budúcna

Ako potvrdil aj Jozef Tököly, medzi hlavné priority mesta do budúceho obdobia je i riešenie problému parkovania na sídliskách. „Súčasný stav parkovacích miest nezodpovedá počtu vlastníkov motorových vozidiel na sídliskách,“ hovorí. Ako dodáva, chýbajú parkovacie domy, ktorých vybudovanie by pohltilo značné finančné prostriedky a paradoxne obyvatelia sídlisk návrh vybudovať parkovacie domy nepodporili.

„MsP napriek zvýšeným kontrolám problém ako celok nevyrieši,“ hovorí náčelník.

Nešťastná je podľa ďalších slov náčelníka aj formulácia zákona, ohľadom parkovania motorových vozidiel na chodníkoch, kde určená voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m, dáva možnosť parkovať na chodníkoch na sídliskách okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím.

„V mnohých prípadoch práve problém parkovania na chodníkoch pohoršuje občanov, ktorí napriek určenej šírke majú sťažený, resp. obmedzený pohyb po chodníku,“ dodáva na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM