Rôzne Zo Slovenska

Netradičná sladká trofej: Cukrári sa vracajú k chutiam starých materí

Jedlé čipky a návrat k naturálnym chutiam sú pretrvávajúcimi trendmi celoslovenskej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Takto vyzerá ich sladké dielo.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná sladká trofej: Cukrári sa vracajú k chutiam starých materí
Zdroj: TASR

Siedmy ročník súťaže pripravil v púchovskom divadle Klub cukrárov Slovenského zväzu Kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove. Do tohto ročníka sa prihlásilo 25 amatérskych i profesionálnych cukrárov od Levíc až po Bardejov.

Ako pre TASR povedala predsedníčka Klubu cukrárov Jozefína Zaukolcová, súperenie cukrárov sa z pôvodnej súťaže O najkrajšiu tortu Považia pretransformovalo vzhľadom na veľký záujem na celoslovenskú súťaž, cukrári našli už tretí rok v rade ideálne prostredie v púchovskom divadle.

"Úroveň je z roka na rok vyššia, vždy niečo prekvapí. Vždy príde taký výrobok, ktorý zaujme vzhľadom, ale aj chuťou. Cukrári si dávajú pozor najmä na čistotu prevedenia, precíznosť, pozornosť venujú detailom,“ skonštatovala Zaukolcová.

Čítajte aj: FOTO: Zabudnite na nudu! Zrkadlové torty odzrkadlia vašu sladkú nápaditosť

Ako dodala, dnes už dokážu vďaka internetu cukrári sledovať najmodernejšie svetové trendy v cukrárstve a už s nimi vedia aj pracovať.

„Jedna vec je totiž vidieť na internete, druhá vedieť to správne používať. Cukrári prestávajú používať umelo nadstavované krémy, umelé stužovače a chute a vracajú sa k prirodzeným chutiam,“ doplnila šéfka cukrárskeho cechu s tým, že sa dá hovoriť o návrate k chutiam starých materí.

Zdroj: TASR

Torty hodnotila odborná certifikovaná komisia podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS). Hodnotila sa originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, dodržiavanie hygienických zásad a prezentácia.

Čítajte aj: Novovešťanka Mirka vyrába torty od výmyslu sveta: Napiekla už aj kabelku i niečo šteklivejšie

Súťaž vypísali pre tri kategórie – senior, junior (do 21 rokov) a zvláštnou kategóriou bola netradičná torta. V kategórii netradičná torta si prvenstvo odniesla amatérska cukrárka Anna Fedorová z Beluše za tortu znázorňujúcu ležiace mláďa srnky.

Medzi seniormi triumfovala torta profesionálnej cukrárky Heleny Šedíkovej z Pruského a juniorskú kategóriu vyhrala Zuzana Kurincová z Jablonového.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM