Lucia Lauková Rôzne Cestovanie

Neuveriteľné zážitky cestovateľa Simona z Nitry: V oceáne s kosatkami aj život v divočine

O svoje fascinujúce zážitky sa podelil mladý cestovateľ z Nitry. Cestuje od 17 rokov, stihol si dokončiť výšku a zažiť veci, o ktorých sa mnohým ani nesnívalo.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľné zážitky cestovateľa Simona z Nitry: V oceáne s kosatkami aj život v divočine
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá skúsenosť na vlastnú päsť

Simon precestoval viacero krajín. Opísal nám zážitky z tých kde strávil najviac času. Svoje rozprávanie začal s úplne prvým cestovateľským pokusom „Už po skončení strednej školy ma lákal svet. Úplne prvýkrát som na vlastnú päsť (spolu s dobrým kamarátom Mišom) opustil SR v lete 2008 ešte ako stredoškolák počas letných prázdnin. Mali sme 17 rokov a odcestovali sme s batohom na chrbte smer Londýn, kamiónom. Všetko sme riešili za pochodu. Našli sme si brigádu a ubytovanie. Bola to prvá skutočná skúsenosť, keď som sa o seba musel postarať sám v krajine kde som nikdy predtým nebol.“hovorí Si­mon.

Americké „Chorvátsko“

Mladý cestovateľ myslel aj na vzdelanie a začal študovať na UKF v Nitre. „Počas štúdia na vysokej škole som využil program ‘work and travel’ v USA. Dostal som študentské pracovné víza na 4 mesiace. Leto 2012 som strávil v mestečku Ocean City v štáte Maryland, USA. Bolo to americké ‘Chorvátsko’, alebo širokej americkej verejnosti dostupné dovolenky pri oceáne. Pracoval som v kuchyni hotelového komplexu. Okrem dovolenkárov tu žilo nespočet mladých ľudí z Európy. Nové priateľstvá, nová krajina, iná kultúra, zvyky aj život – to bol prvý impulz pre ďalšie cesty. Po návrate na Slovensko som dokončil štúdium a znova odcestoval.“o­pisuje mladý cestovateľ.

Po skončení školy v roku 2013 odcestoval s partiou kamarátov Simon do Edinburghu, kde strávil ďalších 9 mesiacov

Začiatky v novej krajine

Po skončení školy v roku 2013 odcestoval s partiou kamarátov Simon do Edinburghu, kde strávil ďalších 9 mesiacov „Začiatky boli náročné, hlavne psychicky vyčerpávajúce. Moja angličtina bola na úrovni základnej komunikácie, to bolo asi najťažšie v procese aklimatizovania sa na novú krajinu. Práca bola super, kolegovia boli priateľskí, trpezliví a nápomocní. Sadli sme si aj ako ľudia. Koniec koncov to je vždy najdôležitejšie, inak komunikácia nefunguje ani vo vlastnej, materinskej reči. Nie všetko čo sa v živote prihodí je pozitívne, je to súčasť procesu a chcem posmelit všetkých, ktorí váhajú – musíš to vyskúšať inak sa nedozvieš! Niet sa čoho báť, vždy sa dá vrátiť domov.“povzbud­zuje Simon.

Zo Škótska na Miami Beach

Diametrálne iný svet zažil v tropickej oblasti Floridy a Karibiku. „Prvýkrát v živote som sa kúpal v teplom oceáne a žil v trópoch. Spoločenské pomery boli tiež iné. Síce som už zažil USA , no toto bolo nové prostredie. Vystriedal som niekoľko zamestnaní hlavne v reštauráciách. Najkurióznejšie zamestnanie bolo "hooka maker“ v bare som zarábal arabské fajky rôzne tabaky, hlavy, uhlíky a tekutiny vo váze fajky podľa objednávky zákazníka."do­dal Simon.

Kanada nevyšla, ale prišlo San Francisco

„Od začiatku som vedel, že v Miami sa dlho nezdržím a keď som zistil, že víza do Kanady mi nevyšli, odcestoval somm do Californie. Opäť s kamarátom Peťom a tentokrát už aj s jeho družkou a mojou dobrou kamarátkou Natali. Cieľom bolo San Diego, no nakoniec sme sa usadili v San Franciscu. S ubytovaním bol problém a zopár nocí som strávil pri pláži v parku ‘pod širákom’. Napokon sme sa úspešne usadili,v domčeku pri oceáne na okraji mesta. Mojim zamestnaním bol v SF po väčšinu času hudobný podnik, zrekonštruovaný starý kostol. Tu som sa priučil kuchárskemu remeslu, v ktorom som našiel pasiu.“spomína si Simon.

Na skalistých horách ale aj v oceáne s kosatkami

Vďaka cestovanie a spoznávaniu nových krajín zažil Simon krásne chvíle. „V San Francisco som strávil rok života a zažil krásne zážitky. Spomeniem aspoň zopár, surfovanie, neraz som v oceáne priišiel do blízkeho kontaktu s tuleňmi, alebo dokonca s kosatkami, čo bol pre mňa silný aj adrenalínový zážitok. Skočil som skydiving, niekoľkokrát navštívil skalisté hory – Yosemite, Tahoe.“ povedal Simon.

Z problému, jeden z najlepších zážitkov

Okrem krásnych chvíľ sa však naskytne občas aj nejaký ten problém, vždy sa dá však zvládnuť. „Ako inak aj tu sa mi prihodila kuriózna situácia. Stratil som pas a tak som musel cestovať do Washingtonu DC po nový. To by nebol taký problém, avšak žil som na opačnom pobreží a cudzinec bez pasu nemôže využiť leteckú dopravu. Cestoval som teda vlakom naprieč krajinou a späť, asi 9000 km za 8 dní. Bol to nútený a spontánny výlet, no obrovsky zážitok. Verte neverte, jeden z najlepších ;). Život v San Francisco som si zamiloval s Peťom sme v tomto období boli spoločne na cestách už tretí rok.“spomína mladý cestovateľ.

Svojho sna sa nevzdal, vybral sa vlakom do Kanady

„Z Vancouveru som vyrazil na sever Kanady kde som si splnil svoj kanadský sen -život v rozľahlej a divokej prírode blízko polárneho kruhu. Tu som stretol dvoch kamarátov zo Slovenska a Čechov, s ktorými sme založili kemp. Zbierali sme tu kulinarske huby po dobu dvoch mesiacov, sušili ich a napokon transportovali do Vancouveru, kde sme ich predali francúzskej reštaurácii. Bola to neuveriteľná expedícia. Ďalšie dva mesiace som strávil v kanadských horách v mestečku Banff. Prešiel som západnú Kanadu aj Vancouver Island. Počas života v divočine som mal možnosť spoznať aj pôvodných obyvateľov alebo ako ich nesprávne nazývame ’Indiáni’. Tí, ktorým sa podarilo zachovať si svoje zvyky a pôvodnú kultúru, sú duchovne založení ľudia. Na Slovensko som sa vrátil pred Vianocami 2015.“povedal Si­mon

Jeden plán predsa len má

„Primárnym cieľom je univerzita v Dánsku,kde by som rád pokračoval v master´s štúdiách od nasledujúceho semestra. Plánovaním však nestrácam veľa času, no mám svoju ideu a tá znie: lepší zajtrajšok si vytvor už dnes!“vraví Simon.

„Ale predsa len mám jeden plán a to, nájsť spriaznenú dušu, založiť s ňou rodinu žiť v drevenom domku v blízkosti prírody a vykonávať činnosť, ktorá ma napĺňa.“dodal mladý cestovateľ Simon z Nitry.

Foto: Simon Vaňo

Neuveriteľné zážitky cestovateľa Simona z Nitry: Americké Chorvátsko, v oceáne s
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM