Adriana Banásová Regióny

Neviete kam zobrať zahraničných turistov? Poradíme vám

Každý z nás zažil už moment, že aj napriek relatívne dobrej znalosti svojho mesta nevedel, kam zobrať svojich známych zo zahraničia. Prinášame vám niekoľko atrakcií, ktoré cudzincom musíte ukázať.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam zobrať zahraničných turistov? Poradíme vám
Zdroj: TASR

Bratislavský hrad

Azda najznámejšia pamiatka a symbol hlavného mesta, ležiaci priamo v centre. Požiar v 19. storočí spravil z hradu takmer úplnú ruinu, no úspešná rekonštrukcia v roku 2008 mu prinavrátila podobu. Hrad slúži aj ako rozhľadňa, pre milovníkov prírody poskytuje relax v príjemnom parku v podhradí. Interiér monumentu ponúka návštevníkom aj historické zbierky SNM spolu s unikátnou Klenotnicou.

Dóm sv. Martina

Objavte krásu jedinečného gotického chrámu, ktorý medzi rokmi 1563 až 1830 slúžil ako korunovačné miesto uhorských panovníkov. Cisárovnou sa tu stala aj Mária Terézia, ktorej tu svätoštefanskú korunu nasadili v roku 1790. V súčasnosti slúži chrám ako sídlo bratislavskej arcidiecézy.

Devín

Pôvodne gotická zrúcanina patrí medzi najstaršie historicky doložené pamiatky na Slovensku. Hradné múry si pamätajú bohatú históriu od čias Rimanov, Veľkomoravských panovníkov až po Napoleona či štúrovcov. Areál hradu slúži aj ako významné archeologické nálezisko. Tí, ktorí radi rozjímajú, si môžu vychutnať pohľad na sútok riek Dunaj a Morava.

Slovenské národné divadlo- Historická budova

Naša národná kultúrna pamiatka, rozprestierajúca sa v krásnom prostredí Hviezdoslavovho námestia stojí určite za obhliadku. Novorenesančná stavba v minulosti hostila aj také osobnosti, akými boli napríklad hudobný skladateľ Richard Strauss alebo operná speváčka Ema Destinová. V súčasnosti ponúka divadlo milovníkom umenia široké spektrum činoherných či operných predstavení s titulkami.

Slovenské národné divadlo -Nová budova.

Sedempodlažná budova na brehu Dunaja, ponúka v modernom interiéry svojim návštevníkom okrem predstavení a koncertov aj výtvarné umenie či výstavu divadelných kostýmov. V exteriéry pred vstupom si nemôže nevšimnúť impozantnú fontánu autorov Alexandra Biľkoviča, Iľju Skočeka a Pavla Bauera. Pred predstavením či počas prestávky si môžete odskočiť do moderného nákupného centra Eurovea.

Danubiana

Moderné umenie na brehu „starého“ Dunaja? Prečo nie. Výnimočná stavba z roku 2000 dáva priestor mnohým výtvarným aktivitám. Zaujímavá poloha na rozhraní troch krajín Slovenska, Rakúska a Maďarska a rovnej vodnej hladiny, vďaka nápadom galeristu Vincenta Polakoviča a holandského podporovateľa umenia Gerarda H. Maulensteena vytvárajú moderný architektonický skvost. Príďte sa o tom presvedčiť aj vy do Čunova, miesta Múzea moderného umenia.

Slovenská národná galéria

Milovníci umenia si určite prídu na svoje v SNG, ktorej priestory ukrývajú významné umelecké zbierky najmä výtvarného umenia. Počas prázdninových mesiacov sa môžete „vyšantiť“ v letnom pavilóne a kine. Príďte načerpať energiu a inšpiráciu aj vy na Riečnu ulicu v Bratislave.

Mestské lesy v Bratislave

Bratislava spolu s jej okolím poskytujú množstvo možností, ako stráviť čas vonku. Stačí, ak si vezmete pohodlnú obuv alebo bicykel a vydáte sa na pešiu či cyklo turistiku do Malých Karpát a okolia. Potulkami po lese určite nevynechajte televíznu vežu Kamzík alebo vodné mlyny na Vydrici.

Múzeum mesta Bratislava- Stará radnica

Pokiaľ patríte medzi milovníkov histórie, tak určite zájdite na obhliadku Starej radnice na Hlavnom námestí. V minulosti slúžila budova aj ako mincovňa či väzenie, dnes tu nájdete najstaršiu expozíciu mesta. O tom, že história nie je nuda vás napríklad presvedčí aj delová guľa vstavaná do steny veže, ktorú v 19. storočí vystrelila armáda Napoleona.

Areál vodných športov

Máte radi adrenalín a vodu? V tom prípade sa určite musíte vydať do Čunova a vyskúšať si, aké je to zdolať rozbúrenú vodnú hladinu v areáli vodných športov! Umelý kanál slúži nie len ako „tréningová plocha“ pre našich „vodákov“, ale aj ako trať majstrovstiev sveta vo vodnom slalome.

Pamätník Chatama Sofera

Pamätník významného rabína a sudcu, s vlastným menom Moše Schreiber, je hrobka, postavená nad pohrebiskom významných rabínov a učencov. Bratislavský rabín Chatam Sofer bol významnou osobnosťou, znalcom židovského práva a Talmudu, ktorého pamätník patrí medzi „povinné jazdy“ mesta.

ZOO, Mlynská dolina

Pre najmenších ale aj pre tých, ktorí chcú spoznávať čaro a rozmanitosť živočíšnych druhov je ZOO v Mlynskej doline ako stvorená. Čaká na vás okolo sto druhov plazov a rýb, 200 druhov vtákov a vyše 300 druhov cicavcov. Od tohto roku sa môže ZOO dokonca chváliť aj prírastkami v rade niekoľkých druhov zvierat. Ak sa túžite vrátiť do praveku, rozhodne si nenechajte ujsť Dinopark s takmer skutočnými dinosaurami.

Viac informácií získate na Tourism Bratislava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM