TOS Cestovanie

Nezľaknite sa kontroly na letisku: Prečo cestujúcim berú STERY z rúk a oblečenia?

Ak letíte prvýkrát alebo nelietate často, na letiskách vás môže stále niečo prekvapiť. Napríklad aj táto časť bezpečnostnej kontroly.

Ilustračný obrázok k článku Nezľaknite sa kontroly na letisku: Prečo cestujúcim berú STERY z rúk a oblečenia?
Zdroj: Pixabay.com

Stalo sa už, že vám na letisku pomocou testovacích prúžkov zobrali stery z dlaní alebo oblečenia? Ak nelietate často, je pravdepodobné, že ešte nie. A je možné, že ste takúto kontrolu ani nevideli.

Napriek tomu sa to na letiskách deje a vybraných cestujúcich testujú prúžkami. Slúžia na detekciu stôp výbušnín na dlaniach, oblečení či batožine. Analyzujú sa nimi dusičnany, nitroglycerín, glycerín aj iné chemikálie.

Takúto kontrolu môžete zažiť v rôznych kútoch sveta, Slovensko nie je výnimkou. „Pracovníci bezpečnostnej kontroly môžu odobrať stery z vašich rúk, oblečenia, či akýchkoľvek prepravovaných predmetov. Táto časť bezpečnostnej kontroly bola pridaná iba nedávno a jej účelom je detekcia výbušnín. Nemáte sa však čoho báť, táto kontrola je náhodná a nie je nijako zdraviu škodlivá,“ uvádza napríklad na svojom webe bratislavské letisko.

Čo ak bude výsledok pozitívny? Netreba vôbec panikáriť, nie je to nič protizákonné. Môže byť za tým aj vaša profesia či záľuba a pracovníci bezpečnostnej kontroly sú si toho vedomí. Očakávať však môžete viaceré otázky aj dôkladnejšiu kontrolu batožiny.

Mimochodom, niektorí cestujúci sa domnievajú, že ide o test na drogy. Nie je to teda pravda, no faktom je, že takýto test dokáže zachytiť aj stopy drog, resp. drogových prekurzorov. Navyše, niektoré prekurzory drog sú aj prekurzormi výbušnín.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM