Webnoviny - Svet

NHL: Ulice Bostonu zaplavili státisíce fanúšikov Bruins

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APNEWARK 18. júna (WEBNOVINY) – Vyše milióna ľudí oslavovalo v uliciach Bostonu spolu s hráčmi Bruins triumf v Stanleyho pohári. Hokejisti absolvovali v sobotu oslavnú jazdu mestom, počas ktorej ukazovali fanúšikom trofej. Trasa sa začala pri hale TD Garden, ktorá je domovským stánkom šampiónov.

Hokejisti po krátkej ceremónii nastúpili do osemnástich farebných turistických vozidiel „Duck Boats“, ktoré sú špeciálne upravené na jazdu na suchu i vo vode. Kapitán Zdeno Chára následne dvihol Stanleyho pohár nad hlavu a začala sa oslavná jazda. Trofej potom putovala do rúk najužitočnejšieho hráča play-off Tima Thomasa. Bruins získali prvý Stanleyho pohár po 39 rokoch po stredajšom víťazstve 4:0 na ľade Vancouveru. "Keď som prišiel do Bostonu, veril som tomuto klubu.

Teraz si vychutnávam nádherné chvíle," povedal pred sprievodom pre NESN Zdeno Chára. „Hrali sme spolu, bojovali sme spolu, prehrávali sme spolu a nikdy sme sa nevzdávali. Jednu vec sme však urobili skutočne spolu. Vyhrali sme. Vďaka za 39-ročnú trpezlivosť. Ďalší triumf by mal prísť oveľa rýchlejšie,“ uviedol útočník Mark Recchi. Trasa sprievodu vyvrcholila na námestí Copley Square.

Boston zažil za ostatné desaťročie pred sobotou šesť podobných sprievodov. Trikrát sa radovali americkí futbalisti New England Patriots, dvakrát bejzbalisti Red Sox a raz basketbalisti Celtics.

Foto: SITA/AP"Je neuveriteľné, že sa môžeme takto deliť o našu radosť. Na tieto dni sa človek vždy teší," povedal brankár Tim Thomas, ktorý si ako jeden z mála hráčov ešte ponechal bradu. Sobotňajšia oslava bola podľa mnohých najväčšia zo všetkých. Fanúšikovia začali prichádzať do ulíc už o piatej ráno, aby si obsadili výhodné miesta. V dave bolo vidieť drahé dresy Bruins, ale aj množstvo lacných replík. Z okolitých budov lietali zlaté konfety, na mnohých vrátane radnice viseli veľké čierno-zlaté vlajky s nápisom „Víťazi Stanleyho pohára 2011“. Oslavy sa zaobišli bez vážnejších konfliktov a výtržností.

O hráčov Bruins je momentálne v zámorí veľký záujem. Chára s Thomasom absolvovali v piatok ráno cestu do New Yorku, kde sa zúčastnili na natáčaní programu NBC „Today Show“ a navštívili aj oficiálny obchod NHL.

Aktuality z NHL

NHL: New Jersey požiadalo o arbitráž s Parisom

Klub zámorskej hokejovej NHL New Jersey Devils požiadal o arbitráž v rokovaniach o novej zmluve so Zachom Parisom, ktorý bude od 1. júla obmedzeným voľným hráčom.

Prezident a generálny manažér Devils Lou Lamoriello však potvrdil, že aj naďalej sa budú snažiť s Parisom dohodnúť na podmienkach viacročnej zmluvy. Ak by sa prípad dostal na arbitráž, hráč by dostal ročný kontrakt a od 1. júla 2012 by sa stal neobmedzeným a mohol opustiť New Jersey.

Parise vynechal väčšinu poslednej sezóny pre operáciu potrhaného menisku v pravom kolene. Útočník sa zranil začiatkom novembra, po návrate stihol odohrať jeden duel. Pred zranením bol motorom ofenzívy Devils, v predchádzajúcich štyroch sezónach dal dokopy 146 gólov.

Bryzgalov rokuje o novej zmluve s Flyers

Aj napriek ďalšiemu stretnutiu s agentom ruského hokejového brankára Iľju Bryzgalova Ritchom Winterom sa manažmentu Philadelphie nepodarilo dosiahnuť dohodu o novej zmluve. Obidve strany sa dohodli na ďalších schôdzkach. Flyers získali práva na Bryzgalova pred týždňom v rámci výmeny za právo výberu v 3. kole draftu 2012, útočníka Matta Clacksona a budúce vyrovnanie. Tridsaťročný brankár bude od 1. júla voľným hráčom.

„Hovorili sme s Iľjom i jeho agentom Ritchom Winterom o viacerých možných scenároch. Poznáme naše pozície a na budúci týždeň budeme rokovať opäť,“ povedal generálny manažér Flyers Paul Holmgren. Iľja Bryzgalov mal v uplynulej sezóne bilanciu 36 – 20 – 10 a priemer 2,48 inkasovaného gólu na zápas pri siedmich shutoutoch. Philadelphia síce v ostatnom ročníku získala 106 bodov, ale brankársky post bol jej slabinou.

O zmluve medzi Weberom a Nashvillom rozhodne arbitráž

Vedenie tímu zámorskej hokejovej NHL Nashville Predators požiadalo o rozhodnutie arbitrážneho súdu vo veci zmluvy obrancu Sheu Webera. Informáciu priniesol portál tsn.ca. Kapitán „predátorov“ sa totiž onedlho stane obmedzeným voľným hráčom a rokovania medzi ním a klubom zatiaľ nikam neviedli.

Podľa interného zdroja však Nashville požiadal o účasť arbitráže v danej záležitosti najmä preto, aby získal čas na ďalšie rokovania. Podľa pravidiel profiligy totiž nemôže obmedzený voľný hráč v prípade arbitráže rokovať so žiadnym iným

Alexander Ovečkin sa zdraví s protihráčom Sheaom Weberom.Foto: SITA/APAgent 25-ročného Kanaďana Webera Jarrett Bousquet musí teraz najneskôr 48 hodín pred arbitrážnym vypočúvaním oznámiť, či súd bude rozhodovať o ročnom alebo dvojročnom kontrakte. Celé pojednávanie sa však určite neuskutoční skôr ako 20. júla. Obidve zúčastnené strany majú viac ako mesiac na rokovania o dlhodobom kontrakte pre rodáka z mesta Sicamous.

Weber má šancu získať cenu pre najlepšieho obrancu nedávno skončenej sezóny najstaršej profesionálnej severoamerickej súťaže. V nominácii na Norrisovu trofej mu konkurujú slovenský kapitán víťazov Stanleyho pohára Zdeno Chára z Bostonu a tiež jedna z ikon NHL, Švéd Nicklas Lidström z Detroitu.

Trénerom Minnesoty oficiálne Mike Yeo

Novým trénerom klubu zámorskej hokejovej NHL Minnesota Wild sa oficiálne stal Mike Yeo, ktorý priviedol v práve skončenej sezóne hneď počas svojho prvého roka vo funkcii hlavného trénera farmársky klub „divochov“ Houston Aeros do finále AHL o Calderov pohár. „Je to presne rok, čo som sa rozhodol prísť do organizácie Wild. Niektorí ľudia pochybovali o tomto mojom rozhodnutí, ale ja som vedel, že je to správny krok. Tušil som, že Minnesota je miesto, kde môžem byť úspešný a kde sa mi splní sen byť trénerom klubu NHL,“ povedal Yeo.

Tridsaťsedemročný kouč predtým pôsobil ako asistent trénera na lavičke Pittsburghu, kam ho po šiestich rokoch v asistentskej pozícii na lavičke pittsburskej farmy Wilkes-Barre/Scranton povýšilo vedenie „tučniakov“. Yeo bude tretím trénerom v histórii Wild. Prvým bol od vstupu klubu do NHL v roku 2000 až do svojej rezignácie po sezóne 2008/09 Jacques Lemaire. Toho vystriedal pred dvoma rokmi Todd Richards, no keďže sa dva roky po sebe nedostal do play-off, vedenie Wild ho v apríli vyhodilo. Yeo bude v novej sezóne najmladším trénerom v NHL.

Hamhuis na operáciu, Ehrhoff sa jej vyhol

Hokejový obranca Dan Hamhuis z Vancouveru sa po náročnej sezóne podrobí operácii a možno nestihne septembrový tréningový kemp. Ďalší zadák Canucks Christian Ehrhoff sa chirurgickému zákroku napokon vyhne.

Hamhuis nedohral prvý zápas finále Stanleyho pohára, keď v úvode druhej tretiny inkasoval tvrdý náraz do oblasti bedra od útočníka Bostonu Milana Lucica. Hamhuis má problémy s brušným svalstvom a slabinami.

Zatiaľ nie je presne jasné, aká chirurgická procedúra ho čaká. Hamhuis počas základnej sezóny vynechal pre dva otrasy mozgu celkovo 18 stretnutí. V play-off odkorčuľoval 19 zápasov, v ktorých dosiahol jeden gól a 5 asistencií. Na ľade strávil v priemere takmer 23 minút.

Ehrhoff mal od tretieho zápasu finále Západnej konferencie so San Jose problémy s ramenom. Lekári predpokladajú, že konzervatívnou liečbou po dvoj až trojtýždňovom oddychu zranenie vyliečia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM