Zo Slovenska

Nicholsonová: Som presvedčená, že Blaha musí niesť zodpovednosť za svoje výroky

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) považuje za nepochopiteľné, že polícia zastavila trestné stíhanie v súvislosti so statusom poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Nicholsonová: Som presvedčená, že Blaha musí niesť zodpovednosť za svoje výroky
Zdroj: Facebook.com/Ľuboš Blaha

Je presvedčená o tom, že poslanec by mal niesť za svoje výroky zodpovednosť. Blaha sa mal v decembri minulého roka chváliť na sociálnej sieti fotografiou s červenou hviezdou s kosákom a kladivom.

Má niesť zodpovednosť

„Podpora a propagácia smerujúca k potlačeniu základných práv a slobôd je v zmysle Trestného zákona trestným činom. Som hlboko presvedčená, že človek, ako je Ľuboš Blaha, musí niesť zodpovednosť za svoje výroky,“ povedala europoslankyňa v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Na trestné stíhanie v súvislosti s fotkou upozornil ešte koncom januára poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS). Ten podával vo veci aj trestné oznámenie.

„Je povinnosťou demokratických politikov a občianskej spoločnosti poukazovať na riziká, ktoré sa spájajú s presadzovaním podobných ideológií cez demagogickú, nenávistnú a populistickú politiku,“ uviedol poslanec.

„Trestné stíhanie vedené v súvislosti so zverejneným statusom, bolo dňa 30. 3. 2020 zastavené podľa § 215 ods.1, písm. b) Trestného poriadku, vzhľadom k tomu, že skutok nie je trestným činom,“ uviedol pre TASR Slivka.

Darček od Fica

Blaha sa mal v decembri minulého roka chváliť na sociálnej sieti fotkou, na ktorej drží so vztýčenou päsťou vedľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica červenú päťcípu hviezdu s kosákom a kladivom v strede. Hviezda mala byť narodeninový darček od Fica.

Blaha sa v reakcii na začatie stíhania bránil tým, že podľa rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva nemožno označovať komunistické symboly automaticky za extrémistické vzhľadom na to, že majú tieto symboly viac interpretácií.

Podľa uznesenia vyšetrovateľa, ktorého časť na sociálnej sieti zverejnil v januári Dostál, sa začalo trestné stíhanie pre zločin rozširovania extrémistického materiálu v súbehu s prečinom prejavovania sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Robert Fico mi dal k 40. narodeninám parádny darček. Čo poviete? Hovorí mi, že minule išiel v Rusku po ulici a odrazu...

Posted by Ľuboš Blaha on Tuesday, December 10, 2019
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM