Magazín

Nie je ovocie ako ovocie: Známa šťavnatá pochúťka ukrýva veľké množstvo CUKRU

Zatiaľ čo niektoré ovocie si môžete vychutnať vo väčších množstvách, iné vás môže „zradiť.“ Viete, ktoré je plné cukru?

Ilustračný obrázok k článku Nie je ovocie ako ovocie: Známa šťavnatá pochúťka ukrýva veľké množstvo CUKRU
Zdroj: Unsplash.com

Ovocie je jedno z najobľúbenejších a najzdravších plodín na svete. Je bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Niektoré kúsky viac posilňujú imunitný systém, iné dokážu dobre nakopnúť trávenie alebo dodať potrebnú energiu.

Vysoký obsah prírodného cukru

Milovníci ovocia by však mali spozornieť v prípade plodov s vysokým obsahom prírodného cukru. „Nechcem, aby sa niekto bál cukru v ovocí, pretože ide o prírodné cukry. Telo ho spracováva inak ako cukor v sušienkach a koláčoch a podobných potravinách,“ povedala na úvod dietologička Beth Czerwony pre Ealth Cleveland Clinic.

No je nemenej dôležité, ako poznamenala odborníčka práve to, aby si konzumenti uvedomovali množstvo cukru, ktoré si takto doprajú v ovocí – najmä, ak majú zdravotný stav, ktorý si vyžaduje sledovanie hladiny cukru v krvi. Pozor by si mali dať tak napríklad cukrovkári 1. a 2. typu. O ktoré ovocie ide?

Je to Mango (plod má 46 g cukru), a za ním nasleduje (ak keď s menším podielom) hrozno (jedna šálka obsahuje približne 23 g cukru), čerešne (jedna šálka obsahuje približne 18 g cukru) hrušky (stredne veľké ovocie má 17 gramov cukru), figy (na 100 g je to približne 16 g cukru) a banány (stredne veľké ovocie má 14 g cukru).

Mango

Toto tropické ovocie z južnej Indie obsahuje veľa vitamínov a minerálov (vitamín A, vitamín C, vitamín E, betakarotén, draslík, kyselinu pantoténovú, meď, horčík, zinok) a živín. A, žiaľ, môže sa pochváliť aj peknou kôpkou prírodného cukru. „Mango má neuveriteľných 46 gramov cukru – nie je to vaša najlepšia voľba, ak sa snažíte sledovať svoju váhu alebo to, koľko cukru zjete,“ píše WebDM. Ak milujete mango, doprajte si niekoľko plátkov a zbytok odložte alebo sa s ním podeľte.

Vedeli ste, že môže prispieť k tvorbe zubného kazu? Po konzumácií si radšej prepláchnite zuby vodou. Nepite pred alebo po tamojšom tropickom ovocí vodu. Pochúťka vám môže spôsobiť nepríjemné kŕče a bolesti v oblasti žalúdka.

Ovocie s najnižším podielom cukru

Naopak najmenej cukru ukrýva avokádo (plod má približne 0,4 g cukru), kiwi (plod váži priemerne 80 g, na 100 g obsahuje len 9 g cukru), čučoriedky (100 g obsahuje 10 g cukru) a napríklad nektárinka (plod s priemernou hmotnosťou 120 g má v 100 g len 8 g cukru).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM