Rôzne

Objednávate si veci z Číny? Aká je šanca, že sa nakazíte koronavírusom?

Čo by sa stalo v prípade, keby s vaším balíkom manipuloval človek nakazený novým koronavírusom? Hrozilo by vám, že sa po otvorení balíka nakazíte?

Ilustračný obrázok k článku Objednávate si veci z Číny? Aká je šanca, že sa nakazíte koronavírusom?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Kvôli novému koronavírusu sa ľudia boja nie len cestovať, ale aj objednávať zásielky z Číny. Po sociálnych sieťach sa šíria obavy z možného nakazenia sa vírusom poštou.

Obavy z balíkov

„Myslíte, že je bezpečné objednávať veci z AliExpressu, keď sa v Číne objavil koronavírus? Čakám zopár balíkov, no a priznám sa, že mám obavy, či to bude v poriadku,“ opýtala sa mamička na sociálnej sieti a viaceré ženy pod príspevkom priznali, že tiež majú z balíkov obavy.

„Tiež mám divné pocity. Pred týždňom mi došiel plyšák a ešte čakám vákuové mechy,“ napísala Janka. „Ja mám neotvorený balík, objednaný z Číny. Čaká na chodbe, tiež mám obavy ho otvoriť,“ pridala sa Mária.

Ročne doručí Slovenská pošta viac ako tri milióny zásielok z Ázie. Čo by sa stalo v prípade, keby s vaším balíkom manipuloval človek nakazený novým koronavírusom? Hrozilo by vám, že sa po otvorení balíka nakazíte?

„Nakazené“ balíky?

Vírus sa reálne do zásielky dostať môže. Ale! Každý vírus potrebuje hostiteľa. Vírus dokáže prežiť mimo hostiteľa len niekoľko hodín a balík z Číny k nám razí cestu aj niekoľko dní či týždňov. Podľa epidemiológa Zorana Radovanovic vírus nemôže prežiť tak dlho.

„Čas, ktorý vírus prežije, závisí predovšetkým od podmienok – či je prostredie vlhké, tmavé a od toho, na akom povrchu sa nachádza. Vie totiž ľahšie prežiť na plastoch ako na kovoch. V prípade tohto vírusu je životnosť otázkou niekoľkých hodín, ale nie niekoľkých dní,“ vysvetľuje epidemiológ. A tu si človek konečne uvedomí výhodu dlhej doby dodania!

Okrem toho, Slovenská pošta ubezpečila, že zásielky odosielané z Ázie sú zo zdravotného hľadiska bezpečné a monitorované medzinárodnými autoritami.

„Slovenská pošta disponuje usmernením hlavného hygienika SR Jána Mikasa, ako aj špeciálnym odborným stanoviskom, ktoré si Slovenská pošta nechala vypracovať u pracovnej zdravotnej služby. Z odborného stanoviska vyplýva, že zásielky z Ázie sú bezpečné, pretože nie je možné, aby v nich koronavírus prežil. Zároveň sa doposiaľ potvrdil prenos vírusu jedine spôsobom kontaktu s infikovaným človekom alebo zvieraťom,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

Meškajúce zásielky

Zákazníkov zároveň pošta prosí o zhovievavosť pri doručovaní medzinárodných zásielok z Ázie. Preventívne bezpečnostné opatrenia môžu spôsobiť ich omeškanie a v niektorých prípadoch nebude možné získať písomné potvrdenie prevzatia poštovej zásielky.

„V záujme zníženia akéhokoľvek rizika čínska vláda vydala pokyn, ktorým je čínska pošta povinná preventívne dezinfikovať všetky poštové zásielky, ktoré smerujú alebo prechádzajú cez Wuhan a jeho spracovateľské stredisko. V prípade medzinárodných zásielok určených pre provinciu Hubei sa čínska pošta skontaktuje s adresátom a podľa jeho preferencií doručí jeho zásielku tak, aby sa obmedzil akýkoľvek fyzický kontakt doručovateľa s adresátom zásielky, napríklad doručením do výdajných terminálov,“ doplnila.

Ako Rovenská uzavrela, Slovenská pošta aktívne sleduje vývoj situácie v spolupráci so Svetovou poštovou úniou a Ministerstvom zdravotníctva SR a v závislosti od vývoja situácie v Ázii je pripravená uplatniť nevyhnutné opatrenia.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM