Rôzne Zo Slovenska

Nie sú to peniaze, vzťahy ani zamestnanie. Čo najviac trápi Slovákov?

Mohlo by sa zdať, že Slováci si budú sťažovať na zlú finančnú situáciu, nenaplnené ambície, problémy v rodine. Pravda je však úplne niekde inde.

Ilustračný obrázok k článku Nie sú to peniaze, vzťahy ani zamestnanie. Čo najviac trápi Slovákov?
Zdroj: internet

Zvýšenú únavu pociťuje už aj mladá generácia ľudí medzi 18. až 29. rokom života. „Boli na tom najhoršie hneď za ľuďmi nad 65 rokov,“ povedal vedúci Inštitútu stresu Karol Kováč. Prieskum vypracoval inštitút pre zdravotnú poisťovňu Dôvera.

Väčšiu vyčerpanosť odhalil prieskum u ľudí, ktorí sú vysoko zaťažení stresom a majú voči nemu zníženú odolnosť. Čím je organizmus podľa Kováča v horšej fyzickej kondícii, tým je voči stresu menej odolnejší. Horšie ho teda môžu zvládať tí, ktorí trpia bolesťami či inými telesnými problémami. S narastajúcim vekom je odolnosť voči stresu nižšia.

Ak má niekto dlhodobý zdravotný problém, duševné zdravie sa mu môže ľahko naštrbiť. Najmä ľudia s pohybovými problémami majú nábeh i na duševnú liečbu. Platí to však i opačne. Ak niekto dlhodobo čelí stresu a je v duševnej nepohode, horšie čelí riziku civilizačných ochorení.

Prečítajte si aj: Trávite veľa času za počítačom? Firefox prináša možnosť, ktorá šetrí oči

Zdroj: internet

Aby ste dušu nemuseli liečiť

Dlhodobé telesné obmedzenie prináša v živote nutné zmeny, ovplyvňuje to i fungovanie v rodine, práci či vo voľnom čase, upozornil psychiater Matúš Martinka. Môže to podľa neho viesť k pocitom neistoty, rozvíjať sa môže úzkosť prípadne depresia.

Aby sa zdravotné problémy neskomplikovali až do štádia, keď potrebné liečiť i dušu, treba podľa Martinku dbať na dostatočnú psychohygienu i spánok. „Teda činnosti, ktoré vrátia človeku jeho duševnú rovnováhu,“ povedal. Najlepšou psychohygienou pre manuálne pracujúceho človeka má byť pokojná aktivita ako knihy a krížovky. „Kto pracuje duševne, ten si výborne vyčistí hlavu pri športe,“ odporučil Martinka.

Prečítajte si aj: Jesenná depresia je tu v plnej sile. Ako ju spozorujeme a ako sa s ňou vyrovnať?

Nie sú to peniaze, vzťahy, ani zamestnanie. Čo najviac trápi Slovákov?
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM