Filip Chudý Regióny Rôzne

Niekdajšia podoba Považského hradu odhalená: Takto vyzeral v časoch najväčšej slávy!

Podrobný architektonicko-historický výskum odhalil, ako kedysi vyzeral Považský hrad. Pozrite si jeho podobu zo 17. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Niekdajšia podoba Považského hradu odhalená: Takto vyzeral v časoch najväčšej slávy!
5
Galéria
Zdroj: Obnova Považského hradu

Projekt Obnova národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu so spoluúčasťou mesta, je vo svojej záverečnej fáze, ale hrad je stále pre verejnosť uzavretý. No už na ňom pribudla jedna z hlavných atrakcii, ktorou je model hradu umiestnený v strede nádvoria na podstavci s rozmermi 1 × 2 metre.

Koordinátorka projektu Marika Zábojníková prezradila, že základným dokumentom pre obnovu Považského hradu je architektonicko-historický výskum (AHV), ktorý prebiehal v dvoch etapách od roku 2008 – 2011, pričom z neho sa vychádzalo aj pri zisťovaní toho, ako hrad v skutočnosti vyzeral. „Pri tomto výskume sa vychádzalo z historických prameňov a zároveň sa realizoval výskum na mieste skúmaním jednotlivých objektov hradu, jednoducho povedané – skúmal sa každý cm štvorcový stavby, analýzami, rozbormi a v spojitosti s poznatkami vývoja tohto druhu architektúry sa vytvoril ucelený obraz o podobe hradu v minulosti, jeho prestavbách, dostavbách a vôbec o celom jeho stavebnom vývoji,“ povedala Zábojníková.

„Vyrobený model hradu sa blíži jeho niekdajšej skutočnej podobe na 90 – 99 percent, ale to by vedeli najlepšie povedať jeho vtedajší majitelia. Avšak domnievame sa, že na základe pomerne rozsiahleho a kvalitného AHV, ktorý túto podobu určil, je naozaj totožný. Tento model predstavuje podobu v čase jeho najväčšej slávy a je možné ho datovať do roku 1676, resp. do obdobia konca 17. storočia,“ konštatovala koordinátorka projektu.

Tá tiež prezradila, že podklady pre návrh modelu tvoril spomínaný AHV a projektová dokumentácia, na základe ktorých sa urobil nákres. Nasledovalo formovanie hradu z modelovacej hmoty, ktoré bolo priebežne konzultované s autormi AHV Miroslavom Matejkom a Martinom Bónom. „Po dokončení tohto modelu nasledovala výroba formy na odliatie, ktorá bola vyrobená z lukoprénu. Takto zhotovená forma putovala do firmy na odliatie z bronzu a tam sa dala modelu konečná forma a úprava,“ doplnila Zábojníková s tým, že každý jeden krok si vyžadoval svoj čas a celý proces trval približne dva mesiace.

Model Považského hradu: Takto vyzeral v 17. storočí
5
Galéria
Zdroj: Obnova Považského hradu

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prístup na Rozkvet sa mení: Ako má vyzerať známa križovatka v Považskej? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM