Eliška Šándorová Správy Zo Slovenska

Niekde hojno, inde ani cent: Takto sa zavďačili ministri svojim zamestnancom

Blížiaci sa koniec roka sa spája aj s vianočnými odmenami. Kým súkromníci zvyknú byť k svojim zamestnancom štedrí, pracujúci ľud pre štát často neuvidí ani cent navyše.

Ilustračný obrázok k článku Niekde hojno, inde ani cent: Takto sa zavďačili ministri svojim zamestnancom
Zdroj: pixabay.com

Niekde to je 13. plat, inde doslova tisíce alebo ani cent navyše. Či už pracujeme pre súkromníka, vo verejnej alebo štátnej správe, pre väčšinu pracujúcich je práve koncoročná finančná odmena motiváciou a veľkým prilepšením pred Vianocami. Väčšina rezortov vlády volí aj tento rok individuálny prístup.

Ktoré ministerstvo bolo najštedrejšie? Na naše otázky do uzávierky neodpovedali z ministerstva obrany a rezortu spravodlivosti.

Ministerstvo práce

V rámci ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny boli odmeny tento rok štedrejšie. Kým vlani v rezorte pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) to bolo priemerne 350 eur, tento rok 400 eur. Rozhodovalo sa na základe kvality plnenia služobných a pracovných úloh. Štátni tajomníci odmenu nedostali.

„Nejedná sa však o plošné odmeny, posudzovali sa individuálne na základe konkrétnych výkonov zamestnancov počas roka. Vplyv na výšku odmeny mali tento rok mimoriadne úlohy jednotlivých zamestnancov, práca na mnohých zákonoch a projektových návrhoch v oblasti zamestnanosti a sociálnej politiky, ktoré ministerstvo realizovalo. Pri podriadených organizáciách ide o samostatné právne subjekty a s tým súvisí aj ich odmeňovanie zamestnancov,“ uviedli pre Dnes24 z tlačového odboru.

Ministerstvo financií

Individuálne odmeňovanie čaká aj zamestnancov rezortu financií, ktorý v máji 2019 prevzal Ladislav Kamenický (Smer-SD). „Služobný úrad Ministerstva financií SR vypláca zamestnancom odmeny individuálne za kvalitné plnenie služobných a mimoriadnych úloh, v súlade so zákonom o štátnej službe,“ odpísali nám z tlačového odboru. Zamestnancom neudelili ani 13. a 14. plat.

Ministerstvo pôdohospodárstva

Skromne to pred sviatkami vyzerá na agrorezorte pod vedením Gabriely Matečnej (SNS). „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vzhľadom na disponibilný objem finančných prostriedkov neplánuje v roku 2019 vyplácať vianočné odmeny,“ uviedol pre Dnes24 Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu. Zamestnanci si však 13. platom prilepšili v lete. Ktorých sa týkal, Hrežík nespresnil.

Ministerstvo vnútra

Najštedrejší sú už tradične na Ministerstve vnútra SR, ktoré bude dávať zamestnancov koncoročné odmeny. Tomu šéfuje od apríla 2018 Denisa Saková (Smer-SD).

„O ich vyplatení rozhodla ministerka vnútra a ich cieľom je na jednej strane oceniť prácu tých, ktorí si svoju prácu vykonávali svedomito a dobre, a na strane druhej motivovať zamestnancov rezortu vnútra byť ešte aktívnejší,“ informovali nás z tlačového odboru.

Ako dodávajú, odmeny sa dotknú tých zamestnancov rezortu, ktorí si svedomito plnili svoje úlohy. Týka sa to hasičov, policajtov, horských záchranárov, ako aj civilných zamestnancov ministerstva.

Odmeny budú vyplatené zo mzdových prostriedkov, ktoré sa ušetrili z dôvodu neobsadených tabuľkových miest a práceneschopností, ako aj z refundácií z fondov EÚ.

Zdroj: TASR

Ministerstvo hospodárstva

Individuálny prístup a zásluhovosť podľa výkonu uplatňuje aj ministerstvo pod vedením Petra Žigu (Smer-SD). „Ministerstvo hospodárstva SR nevypláca plošné odmeny. Vo všeobecnosti môžeme uviesť, že rezort v súlade s legislatívou vypláca odmeny na základe kvalitného plnenie služobných úloh, za vykonanie úloh nad rozsah činností vyplývajúcich z opisu štátnozamestna­neckého miesta či za splnenie mimoriadnych úloh," informovali nás z tlačového oddelenia.

Ministerstvo zahraničných vecí

V roku 2018 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pod vedením Miroslava Lajčáka vyplatilo odmeny iba niektorým zamestnancom. Ani tento rok rezort diplomacie nevyplácal žiadne plošné odmeny v súvislosti s vianočnými sviatkami a koncom kalendárneho roka.

„V podmienkach rezortu sa v priebehu celého roka využíva princíp individuálnych mimoriadnych odmien zamestnancom v súvislosti s kvalitným plnením služobných a pracovných úloh vykonávaných nad rozsah činností vyplývajúcich z ich opisu pracovných činností alebo za riešenie významných konkrétnych úloh a projektov,“ uviedol Juraj Tomaga, riaditeľ tlačového odboru.

Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktorý riadi Árpád Érsek (Most-Híd), neudeľuje plošné odmeny zamestnancom a takisto im nebol vyplácaný ani 13. a 14. plat. Pri navrhovaní odmien uplatňujú dôslednú diferenciáciu a zásluhovosť zamestnancov na plnení úloh. Ako nás informovali z tlačového odboru, odmenu je možné poskytnúť len za vynikajúce výsledky a kvalitné plnenie úloh alebo splnenie mimoriadnej úlohy.

„MDV SR vyplatilo v novembri 2019 za hodnotenie projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 9 zamestnancom odmenu spolu v sume 3 400 eur. Za zabezpečovanie úloh v oblasti riadenia a implementácie projektov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a Operačného programu URBACT v decembri 2019 MDV SR vyplatilo odmeny 17 zamestnancom spolu v sume 15 490 eur,“ uviedli z ministerstva.

Ministerstvo školstva

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pod vedením Martiny Lubyovej (SNS) patrilo, napriek početným kauzám, v minulom roku k najštedrejším. Aj záver tohto roka uvidia niektorí zamestnanci na výplatnej páske viac peňazí.

Odmeny išli zamestnancom v štátnej službe pri príležitosti obdobia letných dovoleniek za plnenie služobných úloh (tzv. 13. plat) vo výške 500 eur, zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme za prácu pri príležitosti obdobia letných dovoleniek (tzv. 13. plat) vo výške 500 eur, štátnym zamestnancom udelili jednorazovú odmenu za vynikajúce výsledky alebo veľmi dobré výsledky dosiahnuté v služobnom hodnotení za rok 2018 vo výške 30 – 50 eur, pri dosiahnutí 50 rokov a 60 rokov veku v sume naposledy priznaného funkčného platu dotknutého zamestnanca.

Ministerstvo školstva nie je zamestnávateľom učiteľov, preto im nemôže priamo vyplácať odmeny ani ich rušiť. Odmeny môže vyplácať ich zamestnávateľ z prostriedkov poskytnutých ministerstvom školstva.

„Za prvé tri kvartály roku 2019 bolo vyplatených 23 551 193 eur na odmeny, z toho pre pedagogických a odborných zamestnancov 19 861 914 eur,“ konkretizovalo ministerstvo školstva. Údaje za obdobie štvrtého štvrťroka 2019 budú známe vo februári 2020.

Ministerstvo zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré pred pár dňami opustila Andrea Kalavská, tiež vyplatilo v decembri zamestnancom odmeny. „Výška odmeny sa odvíjala od pracovného výkonu zamestnanca ako aj od pracovnej pozície a jej kompetencii,“ uviedla bez bližšieho vyčíslenia Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva. Podľa vlaňajších informácií to pred rokom bolo celkovo 618 170 eur.

Ministerstvo kultúry

Nič bližšie sme sa nedozvedeli ani z rezortu pod vedením Ľubice Laššákovej (Smer-SD). „Mzdové prostriedky sú na Ministerstve kultúry SR vyplácané v súlade so schváleným štátnym rozpočtom pre rok 2019 a v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách,“ bol skúpy na slovo hovorca Pavol Čorba.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM