Rastislav Búgel Zo Slovenska

Niektoré povolania budú môcť získať európsky profesijný preukaz: Tieto výhody prinesie

Zdravotné sestry, farmaceuti, fyzioterapeuti, horskí vodcovia a realitní agenti budú môcť získať európsky profesijný preukaz. Má im pomôcť k rýchlejšiemu uznávaniu ich kvalifikácií v Európskej únii.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré povolania budú môcť získať európsky profesijný preukaz: Tieto výhody prinesie
Zdroj: TASR

Vyplýva to zo zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a uznávaní odborných kvalifikácií, ktorý dnes poslanci NR SR schválili. „Preukaz bude udelený v rámci existujúceho informačného systému o vnútornom trhu (IMI), bude mať podobu elektronického osvedčenia a zjednoduší odborníkom poskytovať služby alebo zriadiť si sídlo v inom členskom štáte,“ konštatuje sa v dôvodovej správe. Ministerstvo školstva, ktoré zákon pripravovalo, upozorňuje, že európsky profesijný preukaz nepredstavuje automaticky nárok na uznanie kvalifikácie. „Poskytuje však podrobné informácie o rozsahu oprávnení, ktorý žiadateľ v domovskom členskom štáte má,“ dodáva.

Minimálne požiadavky

Novinkou je aj aktualizácia minimálnych požiadaviek na odborné vzdelávanie veterinárnych lekárov a architektov. „Harmonizácia minimálnych požiadaviek na odborné vzdelávanie v prípade týchto povolaní sa uskutočnila pred 20 až 30 rokmi,“ vysvetľuje úpravu rezort školstva.

Výstražný mechanizmus

Zavádza sa aj výstražný mechanizmus pre odborníkov v zdravotníctve, veterinárov a pre pedagogické povolania. „Príslušné orgány Slovenskej republiky budú povinné upozorniť príslušné orgány všetkých ostatných členských štátov na odborníka, ktorého výkon odbornej činnosti zakázal súd, orgán činný v trestnom konaní, správny orgán alebo orgán príslušný na prejednanie priestupku, ktorým sa odborníkovi uložil zákaz činnosti alebo obmedzenie činnosti,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Uznávanie dokladov

Cieľom nového návrhu zákona je podľa rezortu školstva vytvoriť v Slovenskej republike ucelený a prehľadný spoločný legislatívny rámec pre problematiku uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM