Eva Sládková Zo Slovenska

Nielen Istropolis je v ohrození. Architekti sa boja aj o Športovú halu Pasienky

Budova známa aj pod názvom Eurovia aréna je mimoriadne architektonické dielo. Odborníci sa boja, že ho vlastník plánuje necitlivo dostavať a prestavať.

Ilustračný obrázok k článku Nielen Istropolis je v ohrození. Architekti sa boja aj o Športovú halu Pasienky
8
Galéria

Športovú halu na Pasienkoch postavili v polovici 60. rokov minulého storočia podľa návrhu architektov Jozefa Poštulku a Jozefa Chovanca. Už vtedy to bolo výnimočné dielo, ktoré vyvolalo obrovský ohlas. A podľa odborníkov je to stále unikát.

Svetová

„Športová hala na Pasienkoch je zaujímavá najmä svojim technickým riešením strechy využívajúcim lanové konštrukcie. Architekti zareagovali na vtedajšie najmodernejšie svetové trendy. Riešenie haly reaguje najmä na halu Paraboleum v hlavnom meste amerického štátu Severná Karolína Raleigh. Už v čase vzniku bola vyzývavá a elegantná zároveň,“ vraví architekt, urbanista a vicestarosta Nového Mesta Peter Vaškovič.

Na rozdiel od Istropolisu má podľa neho táto stavba kvality aj z hľadiska urbanizmu. „Je vynikajúco osadená do prostredia a má výbornú dostupnosť,“ dodáva Peter Vaškovič.

Pamätihodnosť

Športová hala na Pasienkoch je zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti Nové Mesto, no podľa odborníkov by si zaslúžila ešte viac.

„Toto dielo je natoľko hodnotné, že sme my, architekti zo Slovenskej akadémie vied, už v roku 2008 iniciovali, aby bolo zapísané do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Už sme dokonca niekoľkokrát urgovali Pamiatkový úrad,“ vraví architektka Henrieta Moravčíková, ktorá zastupuje medzinárodnú organizáciu architektov DOCOMOMO.

Dodáva, že návrh prestavby či prístavby ešte nevidela, ale prízvukuje, že by sa mala urobiť mimoriadne citlivo. „Pôvodnej architektúry by sa vôbec nemali dotýkať. Ak, tak urobiť dostavbu, ktorá nadväzuje na existujúcu budovu,“ dodáva.

Obnova

Prvé informácie o tom, že z haly sa má stať Národné basketbalové centrum, sa objavili už začiatkom tohto roka. O vyčlenení prostriedkov na tento účel dokonca rozhodla vláda. Kabinet schválil na jej rekonštrukciu sumu 8,5 milióna eur. Halu chce rekonštruovať Slovenská basketbalová asociácia respektíve občianske združenie Národné basketbalové centrum.

„Pasienky budú spĺňať všetky moderné štandardy, potrebné na organizáciu medzinárodných podujatí Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Súčasťou centra budú tréningová hala, kompletné zázemie i ubytovanie internátneho typu,“ povedal začiatkom roka generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Keď sme ho na túto tému oslovili, odkázal nás na Michala Ondruša z asociácie, ktorý zároveň zastupuje aj OZ Národné basketbalové centrum. Ten nám najskôr zdvihol a prisľúbil, že sa ozve. Odpovede sme sa nedočkali.

Zamietnuté

Aj keď starosta Nového Mesta Rudolf Kusý ešte začiatkom roka hovoril o tom, že hala potrebuje rekonštrukciu a že zámer Slovenskej basketbalovej asociácie na jeho rekonštrukciu víta, mestská časť napokon predložený návrh neodobrila.

„Obnova sa musí robiť citlivo, najmä pri takýchto výnimočných objektoch. Ono totiž stavba sa dá znehodnotiť nielen zbúraním, ale aj nesprávnou prestavbou či dostavbou,“ uzatvára Peter Vaškovič.

Od Michala Ondruša sme chceli zistiť napríklad aj to, či plánujú projekt prerobiť tak, aby s ním bola spokojná aj samospráva, resp. či ho budú konzultovať s odborníkmi. Bohužiaľ, odpovede nemáme.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM