Šport Regióny

Nitra je oficiálne Európske mesto športu: Radnica vytvorí systém propagácie

Primátor Nitry prevzal certifikát a vlajku Európskeho mesta športu. Projekt by mal prilákať viac ľudí k pohybovým aktivitám.

Ilustračný obrázok k článku Nitra je oficiálne Európske mesto športu: Radnica vytvorí systém propagácie
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra sa stalo Európskym mestom športu pre rok 2018 spolu s inými mestami európskych štátov. Primátor Jozef Dvonč prevzal v stredu 6. decembra večer v Bruseli certifikát a vlajku Európskeho mesta športu. Informovala nás o tom Ľudmila Synaková z MsÚ v Nitre. „Udelenie titulu je pre naše mesto povzbudením a motiváciou do ďalšej činnosti, nakoľko plánujeme pokračovať vo vytvorení ešte pozitívnejšieho vzťahu verejnosti k športovaniu. Chceme tiež pokračovať vo výstavbe a rekonštrukciách športovísk i vo finančnej podpore pre vrcholový, mládežnícky a rekreačný šport.“ uviedol primátor Nitry.

Bez dotácií

Snahou mesta podľa Ľudmily Synkakovej z MsÚ v Nitre, bude prilákať k športu čo najväčší počet obyvateľov a návštevníkov mesta každej vekovej kategórie. "Mesto chce svojimi aktivitami prilákať aj ľudí, ktorí doteraz nešportovali alebo sa športu venovali zriedka,“ povedal primátor Jozef Dvonč. Podľa slov Ľudmily Synakovej nie je projekt založený na dotačnej schéme, a preto snahou mesta bude vytvoriť hlavne pozitívny vzťah k športu spoluprácou so športovými klubmi a verejnosťou pri príprave a organizovaní športových podujatí.

Nový informačný systém

Mesto má viac propagovať aj športové kluby a podujatia prostredníctvom webovej stránky, alebo cez sociálne médiá. „Vytvorený systém sa bude využívať aj po roku 2018,“ prezradila Ľudmila Synaková z MsÚ v Nitre.

Ambasádori projektu

Ambasádormi projektu sú Dušan Milo, Marek Kardoš, Ľubomír Moravčík, Tibor Hlavačka, Jozef Husárik, Lukáš Baláži a Peter Varinský. Hlavnou úlohou ambasádorov je šíriť myšlienku Európskeho mesta športu medzi verejnosťou, prilákať občanov k športovaniu, zúčastňovať sa na športových podujatiach, besedách a prednáškach.

Proces kandidatúry začal v marci tohto roka, kedy bol na sekretariát ACES Europe zaslaný list deklarujúci snahu kandidovať na titul Európske mesto športu. V septembri navštívila Nitru hodnotiaca komisia, ktorá rozhodla, že Nitra bude v roku 2018 Európskym mestom športu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM