Lucia Lauková Regióny

Nitra petardy nezakáže: Ochranári však poukazujú na životné prostredie

Mesto odpaľovanie delobuchov počas sviatkov nezakazuje, vyzýva však k zmene. Ochranári to vítajú, no majú obavy.

Ilustračný obrázok k článku Nitra petardy nezakáže: Ochranári však poukazujú na životné prostredie
Zdroj: TASR

Nitra bude oslavovať Vianoce aj Silvestra bez petárd. Iniciatívou chce spolu s ochranármi zmeniť zvyk hlučných osláv. Radnica ide príkladom a tento rok neorganizovala žiaden ohňostroj. Zrušila aj ohňostroje, ktoré bývali súčasťou programu vo Vianočnom mestečku.

Predstavitelia mesta vyzývajú ľudí, aby si namiesto petárd zapálili na námestí symbolickú prskavku.

Zámer samosprávy, postupne oslobodiť Nitru od zbytočného hluku, zápachu a škodlivých látok uvoľnených zo zábavnej pyrotechniky, podporujú aj ochranárske združenia.

Do Sviatkov bez petárd v Nitre sa okrem radnice zapoja aj Stráž prírody Ponitrie, Nitriansky horský spolok, Ekologická servisná organizácia, Ochrana dravcov na Slovensku a združenie Pre deti v Nitre a skautský 44. zbor Egrešov Nitra.

Petardy nezakázali, ale…

Ako pripomenul hovorca mesta Tomáš Holúbek, podľa platného nariadenia sa petardy môžu v Nitre používať iba počas štyroch hodín – dve hodiny pred a dve hodiny po silvestrovskej polnoci. "Treba povedať, že zákazom nič nevyriešime, preto sme k nemu ani nepristúpili. Ide nám skôr o to, aby sme ľudí motivovali k ochrane prostredia, v ktorom žijú a zároveň ukázali, že tieto sviatočné dni sa dajú prežiť aj inak, ako naozajstné sviatky mieru a pokoja,“ povedal primátor Marek Hattas.

Mesto Nitra chce podporiť tých, ktorí prídu na námestie uvítať nový rok bez delobuchov. Primátor naznačil, že samospráva zabezpečí prskavky, ktoré boli aj v minulosti pri oslavách úplne bežné.

Ochrana prírody

Iniciatívu mesta ocenili ochrancovia prírody. „Záleží nám na tom, aby v prírode bolo ticho v ktorúkoľvek dobu roka, a teda aj na Silvestra. Súčasný stav je bohužiaľ taký, že príroda v okolí Nitry je počas silvestrovskej noci vystavená enormnému hluku,“ povedal Patrik Együd z Nitrianskeho horského spolku.

Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku prezradil zaujímavé merania zo zahraničia. Tie podľa jeho slov zistili, že počas silvestrovskej noci odletí z okolia Bodamského jazera až 55 % vtákov, z okolia Ženevského jazera 40 % vtákov.

„Odlety vtákov bývajú také masívne, že ich zaznamenajú aj radary. No i keď neodletia, nastáva problém, pretože vtáky sú z toho hluku v takom strese, že sa dostanú do našuchorenej polohy, pri ktorej zaznamenávajú veľkú energetickú stratu,“ podotkol odborník. To môže v mrazivej zime ohroziť vtákov na živote.

A čo domáce zvieratá? „Je treba pripomenúť, že zvieratá majú oveľa citlivejšie zmysly ako ľudia, napríklad psy počujú päťdesiatkrát lepšie ako ľudia. Počas rachotenia petárd zaznamenávame mnoho útekov zvierat z domácností. Ľudia svojich domácich miláčikov tiež zvyknú nadopovať sedatívami, no ani to nie je dobré riešenie, pretože tabletky predstavujú veľkú záťaž,“ povedal Richard Ulianko z Ekologickej servisnej organizácie.

Petardy na Pyramíde

Ochrancovia prírody sa obávajú, že zrušenie mestských ohňostrojov si ľudia budú chcieť kompenzovať práve strieľaním zábavnej pyrotechniky. „Asi 150 až 200 ľudí chodí oslavovať príchod nového roka na Pyramídu. My tam na nich už čakáme a snažíme sa im vysvetľovať, čo všetko môže odpaľovanie petárd v prírode napáchať,“ povedal Anton Kušš zo Stráže prírody Ponitrie. Niektorých turistov však musia na fakt, že celý Zobor je v II. stupni ochrany a je teda chránený zákonom, ktorý okrem iného zakazuje aj akékoľvek rušenie zvierat, upozorňovať celoročne.

Richard Ulianko pripomenul, že svetielka z petárd a ohňostrojov sú síce pekne farebné, to sa však dosahuje chemickými reakciami, ktoré vznikajú pri výbuchu. Rovnako pri tom vzniká odpad, ktorý skončí na zemi a preniká aj do pôdy. „Karcinómy sa dostávajú do pľúc ľudí a odpad končí aj vo vodných tokoch, napríklad v rieke Nitra,“ dodal Richard Ulianko z Ekologickej servisnej organizácie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM