Lucia Lauková Správy Regióny

Nitra získala od vlády 3 milióny eur: Pôjdu na výstavbu a rekonštrukciu športovísk

Vláda pridelila Nitre tri milióny eur. Veľký finančný obnos bude použitý aj na rekonštrukciu štadiónov.

Ilustračný obrázok k článku Nitra získala od vlády 3 milióny eur: Pôjdu na výstavbu a rekonštrukciu športovísk
Zdroj: TASR

Mesto Nitra dostane tri milióny eur z kapitoly Všeobecná pokladničná správa na opravu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry. Pridelenie financií pre projekt Nitra Európske mesto športu 2018 odsúhlasila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Financie sú účelovo určené na modernizáciu zimného štadióna, vybudovanie športovej haly, rekonštrukciu športových povrchov a objektov tenisových kurtov a na dofinancovanie modernizácie futbalového štadióna v Nitre.

Rozdelenie peňazí

Na modernizáciu zimného štadióna a vedľajšej hokejovej haly je určených 400 000 eur. Podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča na rekonštrukciu štadióna už pred časom uvoľnil predseda vlády zo svojej rezervy 700 000 eur. „Za tieto peniaze sa vykonalo veľké množstvo práce, odstránilo sa veľa nedostatkov. Urobilo sa nové odsávanie, osvetlenie, časť sedačiek, nové mantinely, zateplené sú tri strany štadióna. Vďaka tomu dnes štadión šetrí 1500 kilowattov denne na prevádzke. Potrebujeme dokončiť štvrtú stenu a pracovať na vedľajšej ploche. Máme tam pripravené finančné prostriedky 180 000 eur aj z mestského rozpočtu,“ povedal Dvonč.

Športová hala a štadión

Na vybudovanie športovej haly na Hlbokej ulici odsúhlasila vláda 700 000 eur, ďalších 200 000 eur je určených na rekonštrukciu športových povrchov a objektov tenisových kurtov na Chrenovej. Pre Nitriansku investičnú, s. r. o., obchodnú spoločnosť v zakladateľskej pôsobnosti mesta Nitra je určených 1,5 milióna eur na dofinancovanie modernizácie futbalového štadióna FC Nitra a 200 000 eur na dofinancovanie modernizácie futbalového štadióna Čermánskeho futbalového klubu.

Európske mesto športu

Zisk titulu Európske mesto športu nie je založený na dotačnej schéme, preto musí Nitra povinnosti spojené so ziskom titulu hradiť z vlastného rozpočtu. „Ak chceme, aby ľudia športovali a športovali v kultúrnejších priestoroch, musíme robiť opatrenia. Chceme im vytvoriť možností na športovanie dobudovaním športovej infraštruktúry, rekonštrukciou športových zariadení alebo zakúpením športových potrieb pre základné a materské školy,“ povedal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM