Kultúra

Nitrania bodovali na filmovej súťaži: Krátka komédia, ktorú napísal sám život, vás dostane + VIDEO

Prihlásili sa do filmového projektu, ktorý je populárny široko ďaleko po celom svete, a dobre urobili! Mladí filmári, divadelníci a nadšenci prijali výzvu, kedy za 48 hodín museli natočiť, postrihať a odovzdať na čas film. A vzišla z toho skutočne podarená komédia. Veď posúďte sami...

Ilustračný obrázok k článku Nitrania bodovali na filmovej súťaži: Krátka komédia, ktorú napísal sám život, vás dostane + VIDEO
Zdroj: YouTube.com

Niekomu nestačí celý život, iným postačí aj 48 hodín, aby urobili dieru do sveta. Príkladom sú aj skupinky mladých filmárov, ktorí sa pustili do skutočnej výzvy – v priebehu 2 dní natočiť film.

„Filmové štáby, ktoré sa prihlásili do súťaže, mali presne 48 hodín, aby nakrútili film. Teda napísali si scenár, určili si hercov, použili hudbu, natočili príbeh, zostrihali ho do 4–7 minút a jeho finálnu verziu odovzdali v nedeľu večer,“ opísali Roman Hatala a Zuzana Nováková, producenti 48 Hours Film Project na Slovensku.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo aj niekoľko ľudí z Nitry, Šale aj blízkeho okolia. Štáb na čele s režisérom Valentínom Kozaňákom s filmovým štábom KEKS Production si vyžrebovali komédiu, čo sa podľa jeho slov zdá veľmi jednoduché, ale opak je pravdou. „Do neskorej noci sme premýšľali nad príbehom, ktorý by zaujal nielen odbornú porotu, ale aj diváka. Od komédie sú totižto veľké očakávania a na premiére sme všetci tŕpli, či sa budú ľudia smiať,“ priznáva.

Ako ďalej prezradil, samotný námet niekoľkokrát zmenili, nakoľko o ňom neboli niektorí presvedčení. „Rozprávali sme si rôzne príhody zo života a nakoniec niekto navrhol, že príbeh našej Mariany Neumanovej, ktorú sme aj obsadili do filmu, je dokonalým námetom,“ vysvetľuje režisér a tím líder KEKS Production. A oplatilo sa! Približne 10-členná skupinka mladých tvorcov si uplynulý víkend odniesla cenu za najlepší scenár.

Pozrite si FILM s názvom Klepe! od KEKS Production vo videu nižšie.

Hlavnú cenu za najlepší film – letenku do Atlanty, kde sa stretnú víťazi z celého sveta, si odniesli aj herci z Nitry. Milan Vojtela známy zo Starého divadla Karola Spišáka a Roman Poláčik z Divadla Andreja Bagara si zahrali vo filme s názvom Ďakujem za krásne sviatky od Na kolene Production. Tím lídrom tohto štábu je rovnako populárny 23-ročný herec Samuel Spišák, vnuk režiséra Karola Spišáka (Panelák, Láska na vlásku).

Viac informácií a kompletné vyhodnotenie festivalu nájdete aj na www.bratislava48.sk

48 Hour Film Project je najväčšia časová svetová filmová súťaž svojho druhu. Súťaž sa prvýkrát uskutočnila v roku 2001 vo Washingtone DC s jediným súťažným tímom. Postupne sa stal tento projekt kultúrnym fenoménom a rozšíril sa až na 3 000 filmov ročne v 130 mestách po celom svete. Každému tímu je pridelený žáner, postava, rekvizita a veta z dialógu. To všetko musia filmári nejakým spôsobom zapracovať do svojho filmu. Tento rok bol postavou Karol Vozár/Karolína Vozárová, hvezdár/hvezdárka, rekvizitou fľaša a replika " Ja by som aj ostal/a, keby som neodišiel/a".

Nitrania bodovali na filmovej súťaži: Krátka komédia, ktorú napísal sám život, v
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM