Lucia Lauková Správy Regióny

Nitrianska škola s novým zriaďovateľom: Vyučí budúcich zamestnancov Jaguaru

Nitriansku strednú školu dostala do prenájmu na 15 rokov firma, ktorá bude vzdelávať budúcu generáciu pre automobilku Jaguar Land Rover v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska škola s novým zriaďovateľom: Vyučí budúcich zamestnancov Jaguaru
Zdroj: TASR

Budúcich zamestnancov automobilky Jaguar Land Rover bude vzdelávať akciová spoločnosť Deutsch – Slowakische Akademien (DSA). Tá patrí do portfólia nemeckej firmy Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft (EBG), ktorá v Spolkovej republike Nemecko prevádzkuje 36 škôl a vzdelávacích centier.

Vzdelávanie bude prebiehať na Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Nitre, ktorej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Regionálni poslanci rozhodli, že novým zriaďovateľom tejto strednej školy sa stane práve spoločnosť DSA.

Prenájom na 15 rokov

Tá na základe rozhodnutia krajského zastupiteľstva získala školu do 15-ročného prenájmu. „Náš zámer je, aby sme čo najviac rozšírili systém duálneho vzdelávania. Chceme priniesť know-how a skúsenosti z Nemecka. Sme pripravení v najbližších rokoch investovať štyri milióny eur. Chceme vybudovať stredisko odborného výcviku a zvýšiť podiel praktickej výučby. S výstavbou modernej tréningovej haly, vybavenej špičkovými prístrojmi a zariadeniami, chceme začať už od jesene. Systém vzdelávania by mal byť podobný ako v duálnej akadémii, ktorú má Volkswagen v Bratislave a s ktorou spolupracujeme,“ uviedol Slavomír Maličkay z DSA.

Štúdium nespoplatnia

Ako pripomenul, cieľom školy nie je vychovávať iné firmy. „Chceme spolupracovať so všetkými kľúčovými zamestnávateľmi, ktorí sú v strategickom parku v Nitre,“ doplnil Maličkay. Zároveň zdôraznil, že zámerom DSA je zachovanie kontinuity na SOŠ Polytechnickej v Nitre. „Garantujeme, že štúdium bude aj naďalej bezplatné, že zachováme pracovno-právne aj dodávateľsko-odberateľské vzťahy,“ vyhlásil Maličkay.

Chceli postaviť vlastnú školu

Predseda NSK Milan Belica privítal rozhodnutie poslancov prenajať SOŠ súkromnému zriaďovateľovi. „Jaguar Land Rover si chcel pôvodne zriadiť vlastnú školu priamo v strategickom parku, ale neskôr zistili, že máme dobré školy, učiteľov aj žiakov a SOŠ polytechnická v Nitre kvalitná škola určite je. Jednou z výhod tohto zámeru je aj to, že ušetríme prostriedky. My sme boli pripravení investovať na tejto škole 1,7 milióna eur. Túto investíciu by sme museli vykonať. Teraz nám tie peniaze zostanú a my ich môžeme využiť pri podpore inej školy. Čiže tých výhod je strašne veľa. Ak by sa tento projekt ujal, tak DSA je pripravená prevziať aj ďalšiu strednú školu napríklad v Zlatých Moravciach, prípadne vo Vrábľoch,“ povedal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM